De eigenaar van een vechthaan is in India door zijn eigen dier gedood. De hoendervogel werd klaargemaakt voor een gevecht met een andere haan toen hij opvloog en probeerde te ontsnappen. Het mes dat vastgemaakt zat aan zijn poot raakte de man in zijn lies.

vechthaan
Indiase vechthaan doodt eigenaar bij poging tot ontsnapping | Foto: Amshudhagar/Wikimedia

Op weg naar het ziekenhuis overleed de man aan hevig bloedverlies, dat was veroorzaakt door het zeven centimeter lange mes. De haan werd enige tijd op het politiebureau vastgehouden en vervolgens overgebracht naar een boerderij. Een unieke gebeurtenis is het niet; vorig jaar kwam een man om het leven toen hij in een vergelijkbare situatie in zijn hals werd geraakt.

Illegale gevechten

Hanengevechten zijn sinds 1960 verboden in India, maar met name tijdens het hindoefeest Sankranti worden op het platteland nog vaak gevechten georganiseerd. De politie is op zoek naar de 15 mensen die betrokken zouden zijn geweest bij het fatale voorval. Ze worden verdacht van doodslag, illegale gokpraktijken en het organiseren van het gevecht.

Voor hanengevechten worden vaak speciaal gefokte vechthoenderrassen gebruikt. Op listige wijze wordt gebruik gemaakt van hun territoriumdrift. Hanen dulden geen rivalen en gaan gevechten aan om hun terrein te beschermen. In de natuur zorgt dit gedrag ervoor dat jonge haantjes worden uitgestoten en oude hanen het veld ruimen, opdat de sterkste haan de hennen kan bevruchten.

Nederland

Sinds eeuwen bestaan de hanengevechten als sport, met name in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. De spelregels verschillen, vooral betreffende de dood of mate van verwonding die toegestaan is. Ook in de Romeinse tijd waren hanengevechten populair, maar in de meeste Europese landen zijn zij inmiddels verboden. In Nederland is het organiseren of bijwonen van hanengevechten strafbaar tot drie jaar gevangenis of een boete van tot wel 20.500 euro.

Een uitzondering vormt Frankrijk, waar in het département Hauts-de-France nog steeds ‘gallodromes’ bestaan: vaste plaatsen waar hanengevechten traditioneel gehouden worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Helma van de Vondevoort