De pangolin, of schubdier, is een klein dier met schubben die het hele lichaam bedekken. Bij gevaar rolt het schubdier zich net als een egel op. Deze strategie levert helaas geen bescherming tegen de illegale handel.

pangolin
Foto Credit: Robert Howard via Compfight cc

Bij handel in bedreigde diersoorten denkt men voornamelijk aan olifanten, neushoorns en tijgers. Maar ook de de illegale handel in pangolin is explosief gestegen. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is de pangolin het meest verhandelde wilde dier. Geschat wordt dat zo’n 10.000 pangolins per jaar worden verhandeld in Azië voor Chinese medicijnen, maar waarschijnlijk ligt het aantal veel hoger. De prijs voor de schubben is verdubbeld naar $600 per kilogram in vijf jaar. In Vietnam is de pangolin een delicatesse en betaalt men $350 voor een kilo. De groeiende economie in Azië heeft voor een grotere vraag naar deze dierlijke producten gezorgd.

Door de illegale handel is de pangolin een van de meest bedreigde diersoorten geworden. Medewerkers van TRAFFIC, dat handel in wilde dieren monitort, trainen douanepersoneel en postmedewerkers om smokkelpogingen te ontdekken en proberen bewustwording voor de toestand van de pangolin te creëren. Van de 8 soorten staan er maar 2 op de CITES lijst. Helaas is er te weinig aandacht voor dit dier, mogelijk omdat het een laag ‘knuffelgehalte’ heeft.

Bron: NRC ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk