Het is een sneu gezicht: een kleine orang-oetan zit zielig voor zich uit te kijken in een klein hokje met tralies. Het enige wat hij heeft is een plank om op te zitten. Zo heeft deze primaat al zes maanden doorgebracht in de dierentuin op het Indonesische eiland Sumatra. Ironisch genoeg ligt dit park slechts enkele kilometers verwijderd van het beschermde regenwoud waar zijn soortgenoten in het wild leven. Maar heb je met dit dier te doen dan kan je hem voor 200 dollar kopen, een schamele 150 euro.

Orang oetan droevig
Photo credit: Joachim S. Müller / Foter.com / CC BY-NC-SA

Niet alleen de orang-oetan maar ook de andere dieren in deze ‘dierentuin’ worden hier doorverkocht. De handel in dieren is uiteraard illegaal, aangezien de meeste aanwezige dieren ernstig met uitsterven worden bedreigd.

Een medewerker van een Sumatraanse conservatie-organisatie verklaart dat hij twee met uitsterven bedreigde Maleise berenbaby’s op het landgoed had gezien. Toen hij een week later terugkwam, zaten er twee andere beren in de kooi en waren de Maleise beren verdwenen.

Volgens deze medewerker zijn er al meerdere primaten in het park verhandeld, of simpelweg overleden door gebrek aan aandacht. Zo waren er eerder nog drie andere orang-oetans en een gibbon, die is gestorven. Één van de orang-oetans is waarschijnlijk verkocht. Volgens de lokale bevolking is er ook één ontsnapt en de andere tijdens een overstroming om het leven gekomen.

De eigenaar van het park is een rijke man, onschendbaar en met veel aanzien bij de plaatselijke bevolking.

Ondanks dat dierenhandel illegaal is in Indonesië wordt men zelden vervolgd. Volgens de Sumatran Orangutan Quarantine Centre zijn er 143 gevallen waarbij orang-oetans in beslag zijn genomen, en niet één van de zaken is vervolgd.

Een vogelhandelaar op een groentenmarkt vlakbij somt moeiteloos een lijst op van bedreigde diersoorten die stropers zonder problemen binnen twee weken kunnen regelen. Zoals een gibbon voor slechts 100 dollar.

Verschillende diersoorten zitten troosteloos op hun lot te wachten. Een sambar (hertachtige) staat met een gebroken poot en slechts een paar blaadjes sla in een vies verblijf. Verderop ligt een krokodil die na een ontsnappingspoging door de lokale bevolking weer teruggebracht is naar het park. Zijn waterplek is groot genoeg om zich er helemaal in te kunnen onderdompelen, maar niet om te bewegen. Op het park zijn wat drankjes te koop voor de bezoekers, maar gek genoeg zijn die in geen velden of wegen te bekennen…

Bron ©Piepvandaag.nl Brechje van Otterdijk