Normaalgesproken gaat een melkoe na een paar jaar “trouwe dienst” naar het slachthuis. De korte documentaire 73 Cows vertelt echter het verhaal over 73 koeien met een andere eindbestemming. Ze verhuisden naar Hillside Animal Sanctuary, een tehuis voor meer dan 2000 geredde dieren uit de intensieve veehouderij, waaronder paarden, koeien, geiten, schapen en kippen in Engeland.

73 Cows
Boer Jay Wilde ruilde zijn melkkoeien in voor vleeskoeien, maar besloot uiteindelijk 73 koeien naar een rusthuis te brengen | © Angelique Lagarde/Animals Today

Melkproductie
In de melkvee-industrie moeten koeien bijna ieder jaar zwanger gemaakt worden zodat zij melk produceren. De meeste kalveren worden kort na hun geboorte geslacht, omdat het stieren zijn (die geen melk kunnen produceren) of omdat de boer al genoeg koeien heeft en alleen melk wil produceren. Van de vrouwelijke kalveren worden de beste exemplaren opgefokt tot melkkoe; de rest wordt geslacht. De meeste melkkoeien geven na 5 of 6 jaar minder of geen melk meer omdat ze niet meer zwanger kunnen worden gemaakt (waardoor de melkproductie uiteindelijk daalt) of door andere gezondheidsproblemen, en worden dan ook geslacht.

#GNvdD: Vegetarische boer geeft kudde aan opvangcentrum

Liefde voor de dieren
Boer Jay worstelt met zijn geweten. Hij heeft de veehouderij geërfd van zijn vader, maar hij heeft er erg veel moeite mee om zijn gezonde dieren, met elk haar eigen persoonlijkheid, af te voeren naar het slachthuis. Hij stapt over van melkveehouderij naar biologische vleesproductie, om de dieren een iets beter leven te geven, maar nog steeds heeft hij moeite met het doden van de dieren.
In 2017 doen Jay en zijn vrouw Katja iets wat nog geen veehouder in Engeland eerder deed. Ze besluiten het grootste deel van hun kudde af te staan aan Hillside Animal Sanctuary en starten met veganistische biologische landbouw. De resterende leden van de kudde houden ze als “huisdieren”.

De gemoedsrust van voormalig koeienboer Jay Wilde

Hun strijd en leerproces is prachtig vertelt in deze korte documentaire, die verschillende prijzen won op internationale filmfestivals.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: 73 Cows ©Animals Today Rowena Facee Schaeffer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.