Over een paar weken vindt in Nepal de vijfjarige massale slachtpartij plaats onder dieren, tijdens het Gadhimai festival. Uit naam van religie zullen dit jaar naar schatting een half miljoen dieren geofferd worden, omdat de gelovigen denken dat hun dood ze voorspoed zal brengen en beschermen tegen het kwaad.

Gadhimai
Omdat godin Gadhimai het wil – screenshot uit video (YouTube)

Een dorpje in het Bara district vlak aan de grens met India vormt het bloedige decor van het Gadhimai festival, genoemd naar de gelijknamige godin. Dit jaar begint het bloedvergieten op 28 november. Onder de dieren die geofferd worden bevinden zich vooral buffels, maar ook geiten, schapen en vogels. Het festival trok in 2009 5 miljoen bezoekers, wat door de organisatie en de lokale bevolking flink werd benut door eraan te verdienen. Dit jaar worden nog meer mensen verwacht.

Traditioneel start het tweedaagse festival met het offeren van 2 ratten, 2 duiven, een varken, een lam en een haan, terwijl de gelovigen in de hoofdtempel godin Gadhimai een lang leven toewensen. Vervolgens begint de slacht van vele duizenden buffels, die op een hoog ommuurd terrein onder politiebewaking in het wilde weg onthoofd worden. In het verleden was er zelfs een boer die maar liefst 105 buffels offerde, waarna hij meende dat godin Gadhimai zijn gebeden beloond had omdat er een zoon werd geboren.

Het doden van de dieren wordt door de mensen zelf gedaan. Met scherpe hakmessen wordt de kop van de romp gescheiden, omdat de godin het zo zou willen. Het onthoofden van de dieren lukt niet altijd in een klap, waardoor ze hun gruwelijke dood bewust beleven. Het slachten vindt enkel en alleen plaats vanwege het ritueel, want de dieren worden nadien niet opgegeten.

Hoewel tradities als Gadhimai moeilijk te stoppen zijn is er hoop. Het hoger gerechtshof van India bepaalde op 17 oktober dat er geen offerdieren meer illegaal over de grens naar Nepal gebracht mogen worden. Ook is er een petitie opgezet gericht aan de Nepalese regering, waarin gevraagd wordt om te stoppen met de zinloze slacht uit religieus oogpunt. Van de benodigde 50.000 ondertekenaars zijn er inmiddels ruim 43.000 binnen. Of het helpt is altijd de vraag, maar in stilte toekijken hoe dieren massaal gedood worden omdat de mens gelooft dat het moet is geen optie.

Teken de petitie hier

Animal sacrifice at Gadhimai festival – LET OP: ZEER SCHOKKENDE BEELDEN!

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.