Honderd bedreigde White’s zeepaardjes zijn onlangs vrijgelaten in een getijdenbad ten noorden van Sydney, Australië. De vrijlating is onderdeel van de rehabilitatie van de populaties van het White’s zeepaardje, een Australisch icoon dat op de nationale lijst van bedreigde diersoorten staat.

Honderd White's zeepaardjes vrijgelaten bij Sydney
Honderd bedreigde White’s zeepaardjes vrijgelaten bij Sydney | Foto: publiek domein

Sea Life en het Sydney Institute of Marine Science (SIMS) hebben de in gevangeschap gefokte zeepaardjes vrijgelaten, in samenwerking met het NSW Department of Primary Industries. Als onderdeel van dit project is het in zee gelegen getijdenbad reservaat Clontarf de nieuwe woonomgeving van de kleine zeedieren.

White’s zeepaardjes redden

De dieren zijn gekweekt in het Sea Life Aquarium in Sydney. Het project is een poging om de bedreigde diersoort te redden. Volgens conservator Laura Simmons is de vrijlating de zesde sinds de start van het project in 2019. Naar verwachting volgen er dit jaar nog meer en is er eerst een uitzetting in Port Stephens en later dit jaar in Balmoral. In 2023 werden er al White’s zeepaardjes vrijgelaten in de wateren ten noorden van Newcastle, in speciaal daarvoor gemaakte ‘hotels’. Dit was de grootste vrijlating van zeepaardjes in gevangenschap in de geschiedenis.
.

#GNvdD: Honderden bedreigde White’s zeepaardjes vrijgelaten in Australië

Populatie neemt af

Het White’s zeepaardje (Hippocampus whitei) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van zeenaalden en zeepaardjes. De soort komt vooral voor aan de westkust van Australië. Op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) staat deze soort als bedreigd genoteerd. Op de Australische nationale lijst van bedreigde soorten is dit de enige zeepaardsoort. Hun populatie neemt al jaren af, aldus Simmons tegen ABC News:

“Hun aantallen zijn de afgelopen 20 jaar behoorlijk afgenomen. We willen die trend echt omkeren en ervoor zorgen dat ze zich weer kunnen vestigen. Het zijn onze zeepaardjes, een Australisch icoon. Ze komen alleen voor in Australië, nergens anders ter wereld. We weten dat er een overlevings- en succespercentage is.”

Het zeepaardje staat ook wel bekend als het ‘New Holland zeepaardje’. De dieren vertonen een aantal interessante kenmerken, waaronder eierleggende voortplanting. Vrouwtjes leggen de eitjes, waarbij ze een soort ‘eierstok’ gebruiken om ze in de broedbuidel van het mannetje te leggen, waar ze worden bevrucht en gedragen tot de geboorte. De dieren zijn trouw aan hun partner en blijven monogaam.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer