Voetballer Kurt Zouma, die in februari in opspraak raakte na het mishandelen van zijn katten, is om zijn gedrag streng veroordeeld door de rechter én door zijn eigen voetbalclub en sponsor. Hij krijgt een taakstraf van 180 uur, mag vijf jaar lang geen katten houden en moet de juridische kosten van ruim 10.000 euro betalen. Van zijn club, West Ham United F.C., krijgt hij een boete van 300.000 euro.  Zijn jongere broer Yoan Zouma heeft 140 uur taakstraf gekregen voor zijn rol in de mishandeling.

Zouma
Topvoetballer Zouma gestraft voor mishandelen van zijn kat | Foto: screenshot video Footballskillz Unleashed/YouTube

In een Snapchat-video gemaakt door Yoan Zouma was te zien hoe zijn oudere broer een van zijn Bengaalse katten herhaaldelijk mishandelde in zijn huis in Londen. Hij schopte de kat alsof het een voetbal was, gooide een paar schoenen naar het dier en sloeg het op zijn kop. Ook dreigde hij om het dier te vermoorden. En de reden voor deze mishandeling? De kat zou aan een meubelstuk hebben gekrabbeld. De mishandeling vond plaats voor de ogen van de zevenjarige zoon van Zouma terwijl de mannen hartelijk moesten lachen om de hele situatie.

Kort nadat de video geplaatst was, ging deze viraal. Mensen reageerden geschokt op de afschuwelijke beelden en tekenden massaal petities die pleitten voor zware straffen voor de mannen. Gelukkig werden de twee katten niet lang na de mishandeling meegenomen door de RSPCA, de Engelse dierenbescherming. Voor hen wordt een liefdevolle nieuwe plek gezocht.

Geen begrip

Ook de rechter kon geen begrip opbrengen voor wat Zouma het dier had aangedaan. Zij noemde het een “schandalige en laakbare daad”. Hiermee zendt zij het signaal uit dat dierenmishandeling serieus genomen moet worden en niet onbestraft mag blijven. Dat Zouma een publiek figuur is en zijn carrière met de veroordeling geschaad wordt, is daarbij niet relevant. Integendeel, want juist mensen die op een dergelijk voetstuk staan, hebben een bepaalde verantwoordelijkheid naar de vaak jonge mensen die naar hen opkijken en hun gedrag kopiëren. Juist zij moeten daarom het goede voorbeeld geven, en dat is dat het niet OK is om dieren te mishandelen voor een ‘grappig’ filmpje.

Straffen

De rechter veroordeelde Zouma daarom tot een taakstraf van 180 uur. Ook moet hij de proceskosten betalen van minimaal 10.000 euro. Hij mag daarnaast gedurende vijf jaar geen katten in huis nemen. Zijn club heeft 300.000 euro van zijn salaris ingehouden en gedoneerd aan negen liefdadigheidsinstellingen voor dierenwelzijn. En ook sponsor Adidas heeft gereageerd: zij trekken hun handen van Zouma af. Evenals Frankrijk, waar hij niet meer welkom is om te spelen in het nationale elftal. Bij het uitspreken van het vonnis zei de rechter tegen Zouma:

“De kat keek naar je op om in zijn behoeften te voorzien. Op die datum in februari voorzag je niet in zijn behoeften.”

Broer Yoan Zouma staat inmiddels ook aan de kant: hij is geschorst door zijn voetbalclub Dagenham & Redbridge FC. Met deze sancties is duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om te laten zien dat dieren geen speelgoed zijn. Dierenmishandeling is niet cool of grappig en wordt niet geaccepteerd.

Bronnen:

Katten topvoetballer Zouma uit huis na mishandeling, petitie eist vervolging

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel