Wat een bijzondere ontmoeting had ik vorige week zondag. Ik was aanwezig bij het verwelkomen van de honden Rex, Checkers en Honey uit China. Onvoorstelbaar genoeg waren deze honden eigenlijk bestemd voor consumptie, maar Timea Farkas wist ze te redden.

China
Karen Soeters met twee van de geredde honden

Timea, oorspronkelijk afkomstig uit Roemenië, heeft in Groningen International Business Management gestudeerd. Daarna vertrok ze naar China om de marketingcommunicatie te verzorgen voor een bedrijf dat led-displays produceert. Bij een fabriek vlak bij haar werk zag ze op een dag een aantal jonge honden in een klein hok, die duidelijk niet goed werden verzorgd. Timea trok zich hun lot aan en ontfermde zich over de dieren. Meer dan een jaar gaf ze ze niet alleen te eten, maar vooral ook veel liefde en voedde ze op. Dat de honden heel blij waren haar te zien als ze in haar werkpauze langs kwam zal duidelijk zijn.

China
Rex, Checkers en Honey als puppy in China

Er ontstond een hechte band tussen Timea en de honden. De schrik was dan ook enorm toen ze ontdekte dat ze voor consumptie geslacht zouden gaan worden. Met heel veel overredingskracht wist ze de eigenaar ervan te overtuigen de honden aan haar te verkopen: wat een geluk! Daarna zorgde ze voor een groter hok en haar viervoeters leken veilig.

Maar Timea wil graag weer in Europa wonen. Het dierenleed waar ze in China mee geconfronteerd wordt is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Zonder vastomlijnd plan – ze weet nog niet waar ze gaat wonen en werken – kan ze de honden echter niet meenemen. En ze achterlaten was al helemaal geen optie, want grote honden zoals deze eindigen volgens Timea in de pan en dat is natuurlijk onverteerbaar. En dus zette deze dappere Roemeense alles op alles om haar honden weg te krijgen uit China. Maar makkelijk bleek dat allerminst.

China
Honey, Checkers en Rex bij hun vorige eigenaar in China

Zo heeft ze niet alleen in haar vrienden- en familiekring gezocht, maar ook in Duitsland een flink aantal organisaties aangeschreven met de vraag of zij zouden kunnen helpen. Helaas leverde dit niets op. Uiteindelijk heeft ze de hulp van haar oude studievrienden in Groningen ingeroepen, die haar verhaal op Facebook plaatsten. En zo kwam het verhaal bij dierenbeschermer Folkert Veentjer terecht. Zijn eerste reactie was:

“Nou ja, zeg. Hier moet toch een oplossing voor te vinden zijn?”

En dat is gelukt, Folkert vond een plek voor de honden in Nederland. Ondertussen gebruikte Timea al haar spaargeld om het mogelijk te maken de kerngezonde honden naar Nederland te krijgen en de papieren in orde te maken. Zodra alles rond was begon de lange reis naar Nederland. In Parijs was nog een overstap. Omdat ze door niemand werd geholpen heeft Timea uiteindelijk geld betaald aan medewerkers van het vliegveld om haar te helpen de enorme benches, waar de honden in vervoerd werden, van de ene band naar de andere te krijgen.

China

En eindelijk was het dan zo ver. Het vliegtuig met Timea en de Chinese honden landde op 5 juli op Schiphol. Folkert Veentjer, fotograaf Johan de Leeuw en de ouders van Timea waren aanwezig om het bijzondere gezelschap te verwelkomen.

China
Johan, Folkert en Timea met twee van de honden
China
Rex en Timea op Schiphol

Na zo’n lange reis en op zo’n druk vliegveld zou je verwachten dat de honden gestrest zouden zijn, maar niets bleek minder waar. In alle rust kwamen de honden uit hun reisbench. En eigenlijk wilden ze vooral bij Timea zijn. Een blik van haar was voldoende om hun staarten te laten kwispelen. Folkert en Johan hebben Timea en de honden naar de opvang gebracht. Hierna gaan ze naar een nieuw baasje. Dat de liefde voor haar honden echt diep gaat bleek wel uit het feit dat Timea, voordat ze aan de terugreis naar China begon, een appartement had gehuurd om nog vijf dagen met ze te kunnen doorbrengen. Zo kon ze de dieren helpen wennen aan hun nieuwe omgeving.

China
Rex in zijn nieuwe omgeving
China
Checkers in Nederland

Wat een heerlijkheid om zulke lieve honden en een mooie mens in actie te zien. Mij raakt het tot diep in mijn hart.

©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.