Iedere koe verdient een goed pensioen
Half augustus 2015 krijgt boer Bert Hollander van Koeienrusthuis De Leemweg er een nieuwe bewoonster bij: de 13-jarige koe Tolbert568 uit Utrecht. Partij voor de Dieren Utrecht en Stichting Hanna (Dierentehuis De Achtste Hemel) besloten haar na een bericht in de Telegraaf te redden van de slacht. 

Tolbert568
Saskia Oskam van Partij voor de Dieren Utrecht en Sandra Tetenburg van Stichting Hannah met koe Tolbert568

Tolbert568 wordt gehouden in de biologische rundveehouderij van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Omdat zij 100.000 liter melk had geproduceerd en negen stiertjes en een koe had voortgebracht werd zij door de universiteit getrakteerd op een feestje. Een feestje met een wrange bijsmaak, want omdat zij geen kinderen meer kan voortbrengen en door een uierontsteking ook geen melk meer geeft, wachtte haar een trip naar het slachthuis.

Saskia Oskam van Partij voor de Dieren Utrecht:

“Direct na het lezen van het bericht belde ik Bert van het Koeienrusthuis met de vraag of er nog plaats was voor Tolbert. Haar verhaal spreekt tot de verbeelding. Ook al leeft zij op een kleinschalige biologische houderij, de associatie met haar soortgenoten in de intensieve veehouderij die letterlijk worden uitgemolken, bleef in mijn hoofd hangen. Gelukkig zei Bert direct ja en gaf aan dat Stichting Hanna op hetzelfde idee gekomen was. Een samenwerking was geboren en gezamenlijk zijn we met de bedrijfsleider van de rundveehouderij van de UU gaan praten. Resultaat was dat Tolbert half augustus mag verhuizen en kan genieten van een goed pensioen bij het Koeienrusthuis!”

Tolbert568
Het artikel over Tolbert 568 in De Telegraaf

Op dit moment zijn de drie organisaties geld aan het inzamelen voor het pensioen van Tolbert. Dit gaat ongeveer 150 euro per maand kosten. Om Bert niet op hoge kosten te jagen wordt gezocht naar structurele ‘adoptieouders’, maar ook naar eenmalige donaties. Saskia Oskam:

“Tolbert568 staat voor ons symbool voor alle dieren die in de veehouderij worden gehouden en na het dienen van de mens eindigen in het slachthuis. Door haar te redden hopen we mensen aan het denken te zetten over het feit dat koeien levende, voelende wezens zijn die met respect behandeld dienen te worden. Ook hopen we dat mensen vaker dat stukje vlees of dat glaasje melk laten staan. Dit is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor de gezondheid en het milieu.”

Tolbert568
Artikel van De Telegraaf over Tolbert’s echte pensioen.

Je kunt Tolbert op vier manieren steunen:

 1. Via een virtuele adoptie bij Stichting Hanna. Dit kan al vanaf 5 euro per maand. Stichting Hanna neemt (nog) geen automatische incasso’s af, dus moet je opdracht geven aan je bank voor een maandelijkse afschrijving. Dit kan via internetbankieren. De betaalgegevens:
  IBAN: NL19ABNA0482477636
  BIC: ABNANL2A
  Ten name van Stichting Hanna, o.v.v. ‘Adoptie Tolbert’
 2. Via een virtuele adoptie bij Koeienrusthuis De Leemweg voor 150 euro per maand. Ook bij De Leemweg kan dit via een maandelijkse opdracht bij je bank. De betaalgegevens:
  IBAN NL95RABO0310236355
  BIC RABONL2U
  Ten name van Stichting De Leemweg
 3. Via een eenmalige ‘cowfundingsdonatie’: www.4just1.com/project/907. Alle donaties zijn welkom!
 4. Je kunt ook een eenmalige bijdrage storten op de rekening van Stichting De Leemweg.

Wil je Tolberts verhaal volgen in de aanloop naar haar pensioen? Dat kan via de Facebookpagina van koe Tolbert568. Daarna kun je haar avonturen volgen via de website van het Koeienrusthuis.

Saskia Oskam, Partij voor de Dieren Utrecht

©PiepVandaag.nl