Update: Inmiddels is afgelopen vrijdag bekend geworden dat de provincie Noord-Holland ontheffing voor de ganzenvergassing heeft verleend.

Binnenkort beslist de provincie Noord-Holland over het lot van tienduizenden ganzen in een straal van 20 kilometer rond Schiphol. Worden ze vergast worden of niet?

Grauwe gans - Schiphol
Grauwe gans | Foto: Wikimedia Commons

De ontheffing die dan zal worden afgegeven door de provincie geldt zelfs tot in het weidevogelkerngebied, Waterland Oost, waar inheemse en wettelijk beschermde grauwe ganzen een gruwelijke dood te wachten staat. Wat dierenbeschermingsorganisaties betreft is deze ontheffing onterecht, met name vanwege het feit dat aan één van de voorwaarden die geëist worden nauwelijks is voldaan: het onderzoeken en uitvoeren van alternatieven.

Daarbij is de keuze voor CO2-gas is dubieus, omdat Europa het gebruik van dit pijnlijke gas bij gewervelde dieren verbiedt. Helaas en om onduidelijke redenen wordt rondom Schiphol een uitzondering gemaakt.

Deze week besteden we uitgebreid aandacht aan de kwestie. Wat is het probleem nou precies en is het eigenlijk wel een probleem.? Verder kijken we naar de maatregelen die zij genomen en waarom die niet het gewenste succes hebben gebracht? En niet te vergeten: welke oplossingen zijn er dan wel te vinden?

Een reportageserie in samenwerking met RTV Noord-Holland.

Serie: Wat is het lot van de ganzen rond Schiphol? – deel 4 from PiepVandaag on Vimeo.

Andere delen:

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

©PiepVandaag.nl