Nog geen jaar na de start van Project Cheetah, een programma voor de herintroductie van de cheeta in India, zijn al zeven cheeta’s overleden. Natuurbeschermers zijn kritisch over het programma.

Herintroductie cheeta
Foto: publiek domein

 De Aziatische cheeta is al sinds de jaren vijftig in India uitgestorven door de stroperij en het verdwijnen van leefgebied. Een paar jaar geleden besloot de Indiase premier Narendra Modi de dieren terug te halen wegens de symbolische waarde van de dieren. Aanvankelijk hield het hooggerechtshof het plan om niet-inheemse, Afrikaanse cheeta’s te introduceren in India tegen. Het was volgens hen in strijd met internationale beschermingsregels. In 2020 werd de uitspraak toch verworpen. Afgelopen september arriveerden de eerste acht luipaarden uit Namibië in het Kuno National Park. Afgelopen februari volgden twaalf luipaarden uit Zuid-Afrika.

#GNvdD: Eerste jonge cheeta’s geboren in India na 70 jaar

Hitte en uitdroging

Maar die herintroductie verloopt allesbehalve vlekkeloos. Inmiddels zijn vier van de twintig volwassen overleden, net als drie welpen. De welpen zijn bezweken aan hitte en uitdroging. De redenen voor het overlijden van de volwassen cheeta’s lopen uiteen. Eén overleed door nierfalen, een ander aan een hartaanval en een vrouwtje werd tijdens het paren door een mannetje gedood. Afgelopen week overleed de vierde als gevolg van verwondingen aan de nek. Het hoge dodental roept de vraag op of het herintroductieprogramma wel een goed idee is. Ook zijn nog maar drie dieren daadwerkelijk losgelaten in het park, de rest zit nog in een omheining.

Risicovolle periode

Volgens natuurbeschermers die meedoen aan het project is het niet zorgwekkend dat er aan het begin van het project dodelijke slachtoffers vallen. Adrian Tordiffe, een dierenarts aan de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika en een adviseur voor het project zegt in het tijdschrift Nature:

“Het feit dat we in korte tijd meerdere sterfgevallen hebben gehad, is niet ongebruikelijk in de zin dat dit de risicovolle periode is. Zodra de zaken stabiliseren, zal dat afvlakken.”

Wereldwijd nog maar 12 Aziatische cheeta’s

“Ijdelheidsproject”

Veel experts zijn kritisch over het project. Zo is het park waarin de dieren moeten leven te klein en er is te weinig om op te jagen. Ze vinden dat het project veel te snel was opgezet. Professor Sarah Durant van de Zoological Society of London zegt daarover:

“Als je een dier opnieuw in het wild gaat uitzetten, moet je dat heel voorzichtig doen. En het is duidelijk dat het niet goed gaat. Het programma lijkt gehaast.”

Ook Ravi Chellam, coördinator van Biodiversity Collaborative, is kritisch. Chellam vindt het programma “een ijdelheidsproject” en denkt dat het een negatief effect zou kunnen hebben op de gezondheid van de dieren en op de brede natuurbeschermingsinspanningen in India.

Herplaatsen?

Natuurbeschermers en andere experts roepen de regering nu op “boven de politiek uit te stijgen” en een deel van de cheeta’s naar andere staten te sturen, zoals Rajasthan, waar de oppositiepartij regeert op staatsniveau. In mei sprak het hooggerechtshof al zijn zorgen uit over het hoge dodental. Ook vroeg het de regering andere locaties te zoeken voor de cheeta’s in het belang van hun bescherming. De Indiase regering heeft nu toegezegd een taskforce op te richten die de sterfgevallen gaat onderzoeken en zal kijken naar locaties om een deel van de cheeta’s te herplaatsen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl | Sophie Jongma