In India zijn vier cheeta’s geboren, meer dan 70 jaar nadat de dieren er officieel waren uitgestorven. De Indiase minister van Milieu maakte het goede nieuws bekend en noemt het een ‘gedenkwaardige gebeurtenis’.

Eerste jonge cheeta’s geboren in India na 70 jaar
Cheeta’s of jachtluipaarden | Foto: publiek domein

Het Aziatische land probeert al tientallen jaren de grote katten te herintroduceren. Als onderdeel van dit plan werden op 17 september vorig jaar – ter viering van de verjaardag van premier Narendra Modi – acht Afrikaanse cheeta’s vanuit Namibië naar India gebracht. In de tussentijd zijn er nog eens twaalf cheeta’s uit Zuid-Afrika overgebracht.
.

#GNvdD: Cheeta keert na 70 jaar terug in India

‘Ecologische fout’ corrigeren

De vier welpen zijn geboren in het Kuno National Park wildreservaat, gelegen in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh. Het zijn jongen van een van de drie vrouwtjes die in september zijn gekomen, namelijk Siyaya. Haar naam betekent ‘vooruit bewegen’. De vader van de welpen is waarschijnlijk Freddie, die op een later moment naar India is gebracht. Toen de minister van Milieu, Bhupender Yadav het nieuws op Twitter bekendmaakte zei hij dat hij verheugd was. Ook premier Narendra Modi verwelkomde het ‘prachtige nieuws’. Bhupender:

“Ik feliciteer het hele team van Project Cheetah voor hun inspanningen om cheeta’s terug te brengen naar India en voor hun inspanningen om een ecologische fout die in het verleden is gemaakt te corrigeren.”

Een parkfunctionaris vertelde aan het persbureau de Press Trust of India, dat de moeder en de welpen in orde en gezond zijn. De dieren zijn nu veilig, maar er wordt gevreesd dat luipaarden een bedreiging kunnen zijn voor de welpen. Als ze hen zouden vinden, dan zouden ze gedood kunnen worden. Het positieve nieuws over de welpen komt slechts een paar dagen na het verdrietige nieuws dat een van de andere acht Namibische cheeta’s – Sasha – in het Kuno National Park stierf als gevolg van nierfalen.
Toen de dieren vorig jaar naar India werden overgebracht, was het de eerste keer dat een grote carnivoor van het ene continent naar het andere werd overgebracht en opnieuw in het wild werd geïntroduceerd.

cheeta
Cheeta’s | Foto: publiek domein

Slechts vijftig Aziatische cheeta’s ter wereld

De cheeta’s zijn in 1952 officieel uitgestorven in India, nadat de aantallen steeds verder afnamen door de jacht, verlies van habitat en onvoldoende prooien om te eten. Vermoedelijk heeft een Indiase prins – Maharaja Ramanuj Pratap Singh Deo – eind jaren veertig de laatste drie geregistreerde cheeta’s in India gedood.

De Aziatische cheeta is ernstig bedreigd en komt nu alleen nog voor in Iran, waarvan er naar schatting nog maar vijftig leven. De cheeta staat als kwetsbaar gekenmerkt op de Red List van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). In het verleden leefden de Aziatische cheeta’s in het Midden-Oosten, Centraal Azië en in India. De overgrote meerderheid van de 7000 cheeta’s in de wereld bevindt zich nu in Afrika, in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Cheeta’s zijn de snelste landdieren ter wereld en kunnen snelheden van 112 kilometer per uur halen om hun prooien te vangen.

Bronnen:

Kritiek op verplaatsen wilde Afrikaanse cheeta’s naar India

©AnimalsToday.nl Jane Sauer