Bij een grote stalbrand aan de Spierkesweg in Sint-Oedenrode (NB) zijn woensdagmiddag 9000 varkens om het leven gekomen. Aanvankelijk werd gedacht dat er enkele honderden dieren zaten. Twee aangrenzende stallen met 1400 varkens konden wel gered worden.

Stalbrand Sint-Oedenrode kost leven van 9000 varkens
Stalbrand Sint-Oedenrode kost leven van 9000 varkens | Foto: publiek domein

De brand brak rond half een uit, waarbij een enorme rookontwikkeling plaatsvond, die zichtbaar was tot in Helmond en Oss. Om deze reden werd een NL-alert verstuurd om ramen en deuren gesloten te houden. Naar verluidt was aanvankelijk niet bekend dat er maar liefst 9000 varkens in de brandende stal zaten. Gedacht werd dat het er ‘slechts’ enkele honderden waren. Of dit van invloed was op de keuze om de brand gecontroleerd uit te laten gaan is niet bekend.

Binnen een straal van 3,5 kilometer is geadviseerd alle dieren naar binnen te halen, ook vee in de weilanden. Er zijn door de brand mogelijk stukjes glas in de omgeving verspreid en op de grond beland. De brand weer adviseert ze zelf op te ruimen met handschoenen aan. Ze mogen in een dichtgebonden vuilniszak bij het restafval. De gemeente reinigt de wegen.

In twee aangrenzende stallen bevinden zich nog eens 1400 varkens. Zij konden wel gered worden. Om 15 uur was de brand onder controle en begon het nablussen. Over de oorzaak is vooralsnog niets bekend, dat zal wellicht uit onderzoek blijken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR