Dieren en vuurwerk: geen goede combinatie. Over een paar dagen is het oud en nieuw en dan zal het geknal traditiegetrouw losbarsten. Hoewel al dat siervuurwerk er natuurlijk prachtig uitziet, voor dieren kan het zeer angstaanjagend zijn. Doordat dieren een zeer sterke reukzin hebben, ruiken ze het buskruit al van ver en door hun goede gehoor komen knallen veel harder binnen dan bij mensen. Neem dus goede voorzorgsmaatregelen om je (huis)dier oud en nieuw goed door te laten komen.

vuurwerk
Foto: Wikimedia Commons

Hieronder een aantal tips:

 • Blijf thuis en steek zelf geen vuurwerk af.
 • Sluit ramen en deuren, zodat je dier in paniek niet naar buiten vlucht.
 • Sluit de gordijnen en laat de lichten in huis aan. Dit maskeert de lichtflitsen van het vuurwerk.
 • Doe de radio of televisie aan, zodat het geknal van het vuurwerk gemaskeerd wordt.
 • Blijf rustig, zodat de dier steun aan je heeft.
 • Word niet boos op je dier. Schreeuw niet en verbied je hond niet te blaffen. Dit gedrag van de “leider” zal het angstgedrag van uw hond alleen maar aanwakkeren.
 • Geef je huisdier geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden. Volgens huisarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen echter de zintuigen en verslappen ze de spieren. Hierdoor ruikt en hoort het dier alles nog steeds en soms zelfs beter, maar heeft hij niet de kracht een schuilplaats op te zoeken. Middelen met het natuurlijke bestanddeel L-tryptofaan kunnen wel een uitkomst bieden. Vraag je dierenarts ernaar.
 • Zorg voor een schuilplaats, zodat je dier zich kan terugtrekken als hij of zij dat wil. Zet bijvoorbeelde de honden- of poezenmand onder een tafel in de hoek van de kamer, zo voelt je dier zich veiliger. Ook onder het bed of een kelder kan een goede schuilplaats zijn.
 • Houd je kat vanaf 18:00 uur binnen en sluit het kattenluik. Op oudejaarsavond mag vanaf 18:00 tot 02:00 uur vuurwerk worden afgestoken. Je kat kan hiervan schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er wel voor dat je kat zijn behoefte kan doen op een kattenbak.
 • Wanneer je je hond uitlaat, laat hem dan niet loslopen, maar hou hem aan de lijn. Wanneer je hond schrikt van een vuurwerkknal, kan hij niet wegrennen. Heb je een hond die juist gek is op vuurwerk? Zorg er dan ook juist voor dat deze hond binnen blijft en niet kan ontsnappen. Het is enorm gevaarlijk wanneer de hond achter het vuurwerk aan wil rennen.
 • Heb je een vogel in een kooi? Leg dan een doek of handdoek over de kooi. Vogels gaan dan meestal slapen of houden zich rustig in het donker.

Bekijk hieronder de tips en adviezen die dierenarts Piet Hellemans aan ons gaf:

De redactie van PiepVandaag.nl wenst je een hele fijne jaarwisseling toe. En een heel gelukkig en diervriendelijk 2017!

©PiepVandaag.nl  Monique van Dijk Armor