De staatssecretaris van Landbouw en voorzitter van de Europese Landbouwraad Martijn van Dam in Brussel ontving op dinsdag 17 mei 601.345 handtekeningen tegen het gebruik van konijnenkooien in de Europese vee-industrie. De petitie was afkomstig van de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF). Voor de productie van konijnenvlees worden in Europa ruim 300 miljoen konijnen gehouden in krappe, kale kooien. Dit gaat gepaard met veel dierenleed. Europese wetgeving voor konijnenwelzijn ontbreekt tot nog toe.

Konijnenkooien
600.000 handtekeningen tegen konijnenkooien in vee-industrie ingeleverd in Brussel | Foto: CIWF

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland:

Het overweldigende aantal handtekeningen geeft aan dat mensen het schandalig vinden dat wij in Europa op zo’n manier met konijnen omgaan. Dieren in kooien is gewoonweg niet meer van deze tijd.”

Na ontvangst maakte Van Dam als voorzitter kort daarna melding van de petitie tijdens de vergadering van EU landbouwministers diezelfde ochtend.

Welzijn in de konijnenindustrie
Het konijn is na de kip het meest voor vlees gefokte dier in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan. Specifieke Europese regelgeving omtrent het welzijn van konijnen bestaat niet. Mede naar aanleiding van het campagne- en lobbywerk van CIWF is recentelijk besloten dat Europarlementariër Stefan Eck de opdracht krijgt hiervoor een initiatiefrapport te schrijven: de eerste stap naar Europese wetgeving voor konijnenwelzijn.

In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in verrijkte kooien (deze zijn o.a. iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem). Alternatief op het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België werd dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.

Persbericht CIWF