’s Werelds grootse bontveilinghuis, Kopenhagen Fur, kondigt plannen aan om in 2023 de deuren te sluiten nadat de Deense regering opdracht heeft gegeven massaal nertsen te gaan ruimen. De COVID-19 pandemie heeft de bonthandel in Denemarken niet alleen vertraagd, de kans is groot dat het de dieronvriendelijke praktijken zelfs definitief lam legt.

bontveilinghuis
Grootste bontveilinghuis ter wereld sluit deuren door COVID-19 | Foto: Animal Rights/flickr

17 miljoen nertsen

Begin november werd door de Deense premier Mette Frederiksen het besluit genomen om alle nertsen te ruimen. Volgens de premier zijn stevige maatregelen nodig. “Een toenemend aantal besmettingen waren te herleiden naar de nertsenhouderijen”, zei ze op een persconferentie. Het bleek om een bepaalde mutatie van het virus te gaan en dit kan een risico vormen voor de effectiviteit van een toekomstig vaccin, aldus de premier. Een klap in het gezicht van ’s werelds grootste producenten van nertsenbont. De bontindustrie is big business in Denemarken.

Inkrimping

Op 13 november verkondigt Kopenhagen Fur haar deuren te gaan sluiten. “Helaas haalt de eliminatie van de nerstenfokkerij ons onderuit”, zegt Jesper Lauge, CEO van het bedrijf. De coöperatie die bijna de helft van alle Deense nertsenbont verkoopt, zal geleidelijk de activiteiten afbouwen en in de komende 2 à 3 jaar uiteindelijk volledig stopgezet. Lauge geeft aan dat de ontdekking van het coronavirus bij nertsenhouderijen de Deense nertsenindustrie in een extreme en ongewoon moeilijke situatie heeft gebracht. Kopenhagen Fur heeft zo’n driehonderd mensen in dienst en verkoopt de vachten van de boerderijen in haar coöperatie. Denenmarken telt nu nog 1.138 nertsenboerderijen waar in totaal zesduizend mensen werken, aldus de industrie. De Deense boerderijen zijn samen goed voor bijna veertig procent van de wereldwijde nertsenbontproductie en hiermee is Denemarken de grootste exporteur ter wereld. De export gaat grotendeels naar China en Hong Kong. Kopenhagen Fur verklaart op haar website:

“In 2021 kijkt Kopenhagen Fur uit op een normaal sorterings- en verkoopseizoen, maar de aankondiging van de regering dat alle nertsen in Denemarken moet worden gedood, verandert het basisplatform van het bedrijf op lange termijn”

Het negentig jaar oude bedrijf heeft nog genoeg pelzen om in het jaar 2021, 2022 en een deel van 2023 veilingen te kunnen organiseren.

Vraagtekens

De drastische stap om zo snel mogelijk de nertsen te ruimen ten bate van een eventueel coronavaccin, wordt veroordeeld door dierenrechtenactivisten. Daarnaast vragen onder meer de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci en het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding zich af of mutaties de ontwikkeling van de vaccins in gevaar kunnen brengen. Meer onderzoek zou nodig zijn alvorens aangetoond kan worden of het massaal ruimen van nertsen überhaupt zin heeft. Daarbij komt dat boeren financieel geprikkeld worden om snel te beginnen met ruimen; zo erg dat er sprake was van massaruiming. In sommige gevallen werden nertsen zelfs doodgemarteld of levend verbrand.

Ondanks de gruwelijkheden die veel nertsen nog te wachten staan, is het einde van ‘s werelds grootste producent van nertsenbont in zicht. Hierdoor komt er een einde aan het lijden van nertsen in Deense fokkerijen, wier levens producten zijn voor mensen die hun vacht dragen als bedenkelijk statussymbool.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Jessica Slotman