Spanje gaat dit jaar waarschijnlijk Duitsland voorbij als grootste varkensvleesproducent in de Europese Unie. In 2019 werd in Spanje een recordaantal van 53 miljoen varkens geslacht, om te voldoen aan de Europese en wereldwijde vraag naar producten als chorizo en varkenshaas. Maar dat het dierenwelzijn ver te zoeken is blijkt maar weer eens uit undercoverbeelden gemaakt op ruim 30 Spaanse varkenshouderijen, waarop gruwelijk varkensleed te te zien is.

gruwelijk varkensleed in Spanje
Gruwelijk varkensleed in Spanje | Foto: screenshot video Tras los Muros/YouTube

De foto’s en video’s zijn verkregen door undercoverbezoeken aan meer dan 30 varkenshouderijen in 2019 en 2020. Om te voorkomen dat de schokkende beelden kunnen worden afgedaan als geïsoleerde incidenten, hebben de campagnevoerders van ‘Tras los Muros’ (‘achter de muren’, vrij vertaald: ‘achter gesloten deuren’) de houderijen meerdere keren bezocht. Tras los Muros is een persoonlijk initiatief van de Spaanse fotojournalist Aitor Garmendia, die het undercoveronderzoek leidde:

“Sommige varkens waren zwaargewond en hadden abcessen, uitstulpingen, afgestorven weefsel of vertoonden tekenen van artritis en hernia’s.”

Het beeldmateriaal laat pasgeboren biggen zien die in uitwerpselen liggen. Varkens met wonden vol pus en karkassen in diverse stadia van ontbinding.

gruwelijk varkensleed in Spanje
Karkassen in diverse stadia van ontbinding | Foto: screenshot video Tras los Muros/YouTube
  • Bekijk de video hier (zeer schokkende beelden, alleen te bekijken met YouTube account)

In strijd met EU-wetgeving

De ngo ‘Eurogroup for Animals’ ziet in de beelden meerdere overtredingen van EU-regels. Elena Nalon, senior diergeneeskundig adviseur landbouwdieren bij de organisatie:

“Deze beelden zijn het bewijs van enorm leed, dat voorkomen moet worden vanuit de Europese wetgeving door goede veeteeltpraktijken en gezond verstand.”

Alle varkens op de beelden hebben gecoupeerde staarten, wat uiteraard zeer pijnlijk en traumatiserend is. Het routinematig couperen van staarten is illegaal onder EU-wetgeving. Ook is volgens Nalon de hygiëne in de stallen in strijd met de wet. Op de beelden zijn dode ratten te zien in de stallen en zeer zieke en gewonde varkens. Deze laatste horen volgens de wet adequate medische zorg te krijgen.

gruwelijk varkensleed in Spanje
Zeer zieke en gewonde varkens krijgen geen zorg | Foto: screenshot video Tras los Muros/YouTube

Miljoenensteun voor gruwelijk varkensleed

Spanje verwacht een toename in de vraag naar haar varkensvlees, door de uitbraak van varkenspest in Duitsland onder wilde zwijnen. De Spaanse varkensvleesindustrie is in de afgelopen jaren met miljoenen euro’s gesteund door de EU voor het promoten van varkensvlees. Meer dan 5 miljoen euro was beloofd voor een campagne in 2019 – goedgekeurd door de Europese Commissie – om de ‘controverse over de duurzaamheid van varkensvlees en dierenwelzijn’ te tackelen.

gruwelijk varkensleed in Spanje
Gruwelijk varkensleed in Spanje: creperen in eigen urine en ontlasting | Foto: screenshot video Tras los Muros/YouTube

De Spaanse varkenssector, gerepresenteerd door ‘Interporc Spain’, noemt de beelden van Tras los Muros ‘niet stroken met de realiteit’. Maar de beelden liegen niet. Ook als je kijkt naar de meest recente cijfers (2016) als het gaat om inspecties die zijn uitgevoerd bij Spaanse veehouderijen, dan blijkt dat van de ruim 11.000 inspecties maar liefst bij 19 procent van de veehouderijen de regels niet werden nageleefd, hetgeen neerkomt op maar liefst 2.090 bedrijven.

Bron:

Extreem varkensleed in vleeswaren Fratelli Beretta?

©AnimalsToday.nl