In september bracht de Italiaanse dierenrechtenorganisatie Essere Animali gruwelijke beelden naar buiten van de mishandeling van varkens op een ‘boerderij’ die levert aan Fratelli Beretta. De vleeswaren van dit merk zijn ook te koop bij onder meer Albert Heijn en Delhaize.

dierenleed Italiaanse vleeswaren Fratelli Beretta
Italiaanse vleeswaren van Fratelli Beretta | Foto: sebleouf/Open Food Facts

Een onderzoeker van Essere Animali werkte anderhalve maand undercover op het bedrijf en documenteerde verschrikkelijk geweld tegen dieren, zelfs tegen zieke dieren, en slechte sanitaire omstandigheden.

Ondraaglijk lijden

Een arbeider trekt, bijvoorbeeld, de tanden uit een varken dat zich schuldig maakte aan het bijten van zijn of haar lotgenoten. De operatie wordt uitgevoerd met een tang, zonder verdoving of nabehandeling. Deze praktijk is niet alleen pijnlijk, maar ook illegaal.

Gewonde en zieke varkens worden zonder tussenkomst van een dierenarts aan hun lot overgelaten in de gangpaden. Ze krijgen geen voedsel of water en blijven in contact met andere dieren totdat ze van de honger sterven.

dierenleed voor Italiaanse vleeswaren Beretta
Zieke en gewonde varkens worden aan hun lot overgelaten | Foto: screenshot video Essere Animale/YouTube

De procedure voor het noodslachten van ernstig zieke dieren wordt verkeerd uitgevoerd en veroorzaakt ondraaglijke lijden. De varkens worden alleen bedwelmd met een schietpen door de schedel, zonder de halsader vervolgens door te snijden. De operatie wordt uitgevoerd in de hokken waarbij andere dieren aanwezig zijn, waardoor deze aan grote stress worden blootgesteld met kans op verwondingen.

De dieren worden op wrede wijze behandeld, zowel door de arbeiders als door de eigenaar. Varkens worden hard geraakt met trappen, stoten en ijzeren pijpen, aan de oren voortgesleurd of op de grond geworpen uit een tractor-laadschep.

Bekijk de (zeer schokkende) beelden hieronder:
.

.
Vijf miljoen Italianen zagen bovenstaande beelden op TV, maar ondanks dat en de vele kritische reacties op hun sociale media, weigerde Fratelli Beretta ook maar enige reactie te geven.

Neem vleeswaren Fratelli Beretta uit de handel

Animal Rights vroeg Albert Heijn en Delhaize om een reactie en AH ‘zoekt het nog uit’, maar Delhaize nam onmiddellijk contact op met Fratelli Beretta. Beretta’s verklaring is dat de beelden uit 2018 stammen en ze inmiddels de banden met deze varkensfabriek verbroken hebben. Erwin Vermeulen van Animal Rights:

“Het klopt dat de beelden van eind 2018, begin 2019 zijn. We geloven ook dat Beretta inmiddels geen varkensvlees meer afneemt van dit bedrijf, het onderzoek naar de misstanden startte immers al begin 2020. Maar wat Beretta niet heeft gedaan is afdoende toezicht houden op hun leveranciers. Ook hebben ze niet publiekelijk afstand genomen van deze praktijken. Voor Essere Animali en Animal Rights is dit genoeg reden om wantrouwend te zijn over dit merk. Transparantie staat duidelijk niet hoog op hun lijst van prioriteiten.”

Aan Albert Heijn is gevraagd om de vleeswaren van het merk Fratelli Beretta uit de handel te nemen en de vleeswarenfabrikant om opheldering te vragen.

Bron: