In de grote steden van de wereld zijn recycling-programma’s inmiddels essentieel om ervoor te zorgen dat de straten schoon en leefbaar blijven. In de Braziliaanse stad Jundiaí kennen ze een wel heel bijzonder initiatief.

Afval voor groente
Afval voor groente ©MGShelton

Tien jaar geleden startte de gemeente ‘Delícia de Reciclagem’, wat vrij vertaald betekent ‘heerlijk recyclen’. Bewoners van de stad werden aangemoedigd een gewoonte voor recyclen te ontwikkelen door recyclebaar afval te verzamelen en ze in ruil daarvoor verse groente te geven. Groente die verbouwd wordt in een tuin wederom door bewoners zelf gerund. Een groot succes!

Inmiddels staan er in de tuin zo’n 30,000 planten en doen duizenden fanatiekelingen actief mee met ‘heerlijk recyclen’. Het programma heeft gezorgd voor een veel gezonder leefmilieu en zwerfafval is een veel minder groot probleem. Burgemeester Miguel Haddad zei in een interview:

“What once cluttered and even choked the flow of water from storm drains is today used as currency for healthy food. Everybody wins with this.”

Jundiaí is trouwens niet de enige grote stad die creatief omgaat met afvalverwerking, in bijvoorbeeld Mexico-stad is het concept afval voor voedsel ook een groot succes.

Bron ©PiepVandaag.nl