Patrick Kilonzo Mwalua is bewoner van het Tsavo West National Park in Kenia. In het gebied is al tijden geen druppel regen gevallen. Daarom rijdt Mwalua dagelijks vele kilometers om de drinkplaatsen van de dieren in het park te vullen met water.

water
In Kenia is al maanden geen druppel regen meer gevallen | Foto: Patrick Kilonzo Mwalua /Facebook

Door de droogte zijn vrijwel alle drinkplaatsen in het park drooggevallen. Deze plekken zijn van levensbelang voor olifanten, buffels, antilopen en zebra’s. Zodra Mwalua met zijn tankwagen vol water bij een drinkplaats arriveert komen de dieren meteen naar aangerend, want ze weten dat hij het goed met hen meent en zijn inmiddels aan zijn komst gewend geraakt.

Modderbad
De drinkplaatsen zijn doorgaans door mensen aangelegd en hebben een bodem van beton. Vaak is het nodig om de plek schoon te maken, volgens Mwalua omdat de buffels in de drooggevallen waterbassins poepen. Speciaal voor de dieren die van een modderbad houden, zoals olifanten en buffels, spuit hij ook een gedeelte van de geheel uitgedroogde en gebarsten aarde onder met water, zodat ze naar hartenlust in de modder kunnen rollen. Modder helpt bij de bescherming tegen de brandende zon en parasieten. Mwalua:

“Er is helemaal geen water meer, dus de dieren zijn nu afhankelijk van ons mensen. Als we ze niet helpen gaan ze dood.”

water
Foto: Patrick Kilonzo Mwalua /Facebook

Droogte eist tol
Mwalua is in het dagelijks leven een bonenteler, en hij kwam op het idee om de  dieren van water te voorzien omdat hij zag welke tol de grote droogte eiste:

“Er valt geen regen meer zoals voorheen. Sinds vorig jaar juni is er geen druppel meer gevallen. Daarom ben ik de dieren water gaan brengen, want anders redden ze het niet. Ik ben hier geboren en heb een grote passie voor de wilde dieren gekregen.”

Naast zijn werk als bonenteler is Mwalua ook als vrijwilliger betrokken bij een dierenreddingsprogramma in het park, en de 41-jarige held bezoekt ook scholen om kinderen les te geven over de wilde dieren in hun leefomgeving, en ze respect bij te brengen voor al wat leeft.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel