Aan regen en wind heeft Schotland deze winter weliswaar geen gebrek, maar de sneeuw is ver te zoeken. Dit milde winterweer maakt de sneeuwhaas extra kwetsbaar. Het pooldier is, zoals zijn naam al zegt, zeer goed toegerust voor koude omstandigheden. In de aanloop naar de winter verandert het bruine vachtje in een prachtige witte jas. Zo zijn sneeuwhazen zowel in de zomer als in de winter goed gecamoufleerd.

sneeuwhaas
Door gebrek aan sneeuw vallen witte sneeuwhazen te veel op deze winter | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Makkelijke prooi
Om met een kraakwitte vacht als prooidier niet te veel op te vallen, is dan ook een mooi pak sneeuw nodig als achtergrond. En dat is nu net waar het deze winter in Schotland aan ontbreekt; in 10 jaar tijd is er niet zo weinig sneeuw gevallen. Hierdoor zijn de hazen een te gemakkelijke prooi voor roofdieren, zoals steenarenden, vossen en hermelijnen. Ze kunnen zich namelijk niet eenvoudig verbergen. Dit kan nogal nadelige gevolgen hebben voor de populatie.

Gestreste hazen
Tijdens zijn bezoek aan Schotland viel fotograaf David Gibbon niet alleen op dat de hazen erg goed zichtbaar waren:

“Ik merkte ook een verandering in het gedrag van de hazen, ze waren veel nerveuzer, waarschijnlijk omdat ze meer te vrezen hebben van roofdieren. Gewoonlijk zijn ze in de sneeuw meer ontspannen, maar nu was het veel moeilijker om bij ze in de buurt te komen en ze te fotograferen. Ik ben de afgelopen drie jaar in de Schotse hooglanden geweest, dit is de eerste keer dat ik geen sneeuw zie.”

Rob Raynor, zoogdierspecialist bij Scottish National Heritage:

“Dit jaar hebben we minder sneeuw in Schotland dan gewoonlijk. Elk voorjaar, als hun vacht nog grotendeels wit is en de sneeuw smelt, moeten sneeuwhazen moeite doen om roofdieren te ontwijken. Ze zijn dan duidelijker zichtbaar tegen de achtergrond van bruine heide, tot ze verharen en hun vacht bruin kleurt. Nu er dit jaar minder sneeuw is, lopen de hazen vroeger en meer risico dan normaal.”

Jacht
Sneeuwhazen hebben niet alleen te vrezen van klimatologische omstandigheden. Duizenden sneeuwhazen worden jaarlijks door jagers gedood op Schotse heidevelden en landerijen, ook illegaal buiten het jachtseizoen. Dit heeft grote gevolgen voor de populatie: sinds 1995 is hun aantal met maar liefst 43 procent gedaald. Ze worden afgeschoten om de hoeveelheid sneeuwhoenders veilig te stellen, die afgeknald worden tijdens (lucratieve) jachtpartijen . Sneeuwhazen zouden volgens de jagers ziektes kunnen overbrengen op de hoenders, maar volgens organisatie The League Against Cruel Sports doden jagers hazen vooral omdat ze, als voedselbron, roofdieren aantrekken. Aangezien roofdieren ook gerust een sneeuwhoen eten, moeten jagers niets hebben van deze competitie.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde