De gemeente Utrecht moet zo spoedig mogelijk een verbod instellen op de verkoop van bont en levende kreeften en krabben op alle Utrechtse markten. Dit heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten naar aanleiding van twee moties die de Partij voor de Dieren afgelopen donderdag indiende.

kreeften
Verbod op verkoop bont en levende krabben en kreeften op Utrechtse markten | Foto: Pixabay

De wethouder reageerde in eerste instantie terughoudend op de moties, omdat het juridisch ingewikkeld zou zijn en hij eerst de ontwikkelingen in Amsterdam wilde afwachten. Amsterdam stelt namelijk per 1 januari 2022 een verbod in op de verkoop van bont en levende kreeften en krabben op markten. Dit werd afgelopen september door het college besloten na jaren van aandringen door de Partij voor de Dieren Amsterdam

#GNvdD: Verbod levende kreeften en krabben en bont op markt Amsterdam

De gemeenteraad stak hier echter een stokje voor en droeg de wethouder met de aangenomen moties op om toch echt zo snel mogelijk aan de slag te gaan met een verbod in Utrecht en de gemeenteraad uiterlijk in maart 2022 hierover te informeren.

Partij voor de Dieren Utrecht:

“We zijn ontzettend blij dat onze moties zijn aangenomen! Eerder vroegen we de wethouder om winkeliers en marktkooplui over te halen te stoppen met de verkoop van bont en levende krabben en kreeften. Dit zorgde ervoor dat diverse winkeliers aangaven inderdaad te gaan stoppen met de verkoop van levende krabben en kreeften of dit serieus te overwegen. De wethouder mag deze verkoop helaas niet verbieden in winkels, maar wel op markten. Nu moet hij dat ook inderdaad gaan doen, dankzij de steun van een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad. Dit redt niet alleen dierenlevens, maar geeft ook een signaal af naar winkels in Utrecht en naar andere steden dat het een keer klaar is met dit dierenleed. Utrecht zegt een diervriendelijke stad te zijn, maar zo ver is het echt nog niet. Met deze aangenomen moties wordt echter wel een stap in de goede richting gezet.”

Onnodig en excessief dierenleed

Bont is een overbodig luxeproduct waarvoor dieren een afschuwelijk leven leiden en op een gruwelijke manier worden gedood. Veel mensen weten niet eens dat hun kraag gemaakt is van dieren, en van welke dieren. En markten en winkels zijn geen geschikte locaties om levende kreeften en krabben te verkopen, gezien het onmogelijk is om stress, angst en pijn bij deze dieren te voorkomen. Bovendien is er sprake van de onmogelijkheid tot goede ‘huisvesting’. Daarnaast heeft dierenwelzijnsorganisatie 1037 Against Animal Cruelty op 24 juni 2018 een onderzoek gepubliceerd naar het onnodige en excessieve leed van kreeften en krabben nadat ze gevangen zijn tot het moment dat ze bij de consument terechtkomen.

Schokkend: de wekenlange lijdensweg van kreeften en krabben

De PvdD-motie voor een verbod op de verkoop van bont op markten kreeg steun van de SP, de PvdA, DENK, GroenLinks, Student & Starter, de ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht. De PvdD-motie voor een verbod op de verkoop van levende kreeften en krabben op markten werd gesteund door de SP, de PvdA, DENK, GroenLinks, Student & Starter en Stadsbelang Utrecht. Het was nog even spannend of de moties een meerderheid zouden halen omdat twee raadsleden van GroenLinks ziek waren, maar beide hebben het gehaald.

Bron: