Levende kreeften en krabben mogen niet meer verkocht worden op de Amsterdamse markten. Ook komt er een verbod op de verkoop van bont. Na jaren van aandringen door de Partij voor de Dieren heeft het college hiertoe besloten. Het verbod gaat in vanaf 2022 en geldt voor de 34 markten van Amsterdam.

levende kreeften
Levende kreeften en krabben en bont verboden op Amsterdamse markt | Foto: Pixabay

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren:

“De Partij voor de Dieren is verheugd dat er eindelijk een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften komt. Deze dieren worden levend getransporteerd en verkocht, waar ze met vastgebonden scharen wachten op hun gruwelijke lot om levend gekookt te worden.”

Verbod op bont

Ook de verkoop van bont is vanaf 2022 niet meer mogelijk op de markt. Bont is een uitermate wreed, dieronvriendelijk en overbodig modeproduct waar een wereld van dierenleed achter schuilgaat. Voor een bontjas worden dieren in draadkooien gehouden of in wildklemmen gevangen. Pelsdieren worden levend gevild of geëlektrocuteerd.

Het verbod op bont en kreeften en krabben wordt geregeld via de Marktverordening, waarin de regels voor markten zijn vastgelegd. De verkoop in winkels kan op gemeentelijk niveau niet verboden worden.

Bron: