Goed nieuws: sinds gister is in Taiwan de slachting van honden en katten voor consumptie bij de wet verboden. In deze toevoeging aan de Animal Protection Act staat dat boetes voor overtreders kunnen oplopen tot wel 7700 euro. 

slachting van honden en katten
President Tsai Ing-wen verbiedt slachting van honden en katten voor consumptie | Foto: wikipedia

Na Hong Kong, is Taiwan de tweede plek in Azië waar het verbod is ingevoerd. Lange tijd was het heel normaal in Taiwan om honden en katten te eten. Maar de laatste jaren krijgt dierenwelzijn een steeds belangrijkere rol in het land. Dit is niet alleen het gevolg van invloed vanuit Westerse landen, maar ook door de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Tsai Ing-wen is een grote dierenliefhebber en beloofde meer te doen voor de rechten van dieren toen ze president werd.

Ernstige dierenmishandeling
Naast het verbod op de slachting van honden en katten voor consumptie, is ook het vastbinden van een huisdier aan een motor of scooter om het dier ‘uit te laten’ verboden. Deze nieuwe wetten komen na een serie van ernstige dierenmishandeling in het land, die wereldwijde aandacht kregen op sociale media. Zo was er veel media aandacht voor de tragische zaak van dierenarts Chien Chih-cheng die zelfmoord pleegde nadat ze op televisie toegaf elk jaar honderden ongewenste asielhonden te euthanaseren.

Andere landen
In Hong Kong is het slachten en de verkoop van honden en katten verboden. Dit is vastgelegd in de Dogs and Cats Regulations. Helaas is het consumeren van dit vlees echter nog steeds niet verboden. Op het platteland van China is het consumeren en slachten van honden- en kattenvlees niet verboden. Hier vindt elk jaar het Yulin Dog Meat Festival plaats. Op dit gruwelijke festival worden honden, vaak levend, gedood om vervolgens te worden opgegeten. Wereldwijd zijn er elk jaar weer vele protesten tegen het festival. Maar een verbod is er nog niet gekomen.

Bron Hong Kong Free Press ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen