#GNvdD: Stad New York stemt tegen wilde dieren voor vermaak

De gezondheidscommissie van de stad van New York stemde onlangs al unaniem voor een verbod om wilde dieren als olifanten, tijgers, leeuwen, beren en apen in circussen of ander openbaar entertainment te gebruiken. Deze week stemde de gemeenteraad van New York over een gelijkluidend voorstel van raadslid Rosie Mendez, en dat pakte goed uit.

New York

Dit is voortaan verboden in de stad New York | Foto: Partridge Road/flickr

Met een grote meerderheid van 43 tegen 6 stemmen besloot de gemeenteraad van New York dat het in de stad voortaan verboden is om wilde of exotische dieren in te zetten tijdens evenementen ter vermaak van mensen. De toelichting is dat het gaat om dieren die ofwel permanent moeten rondreizen van optreden naar optreden, dan wel dieren die zo nu en dan worden weggehaald van hun vaste verblijf om elders te dienen als entertainment. Daarmee wordt het onmogelijk voor circussen met wilde dieren om nog langer in de stad op te treden, maar ook is het niet meer toegestaan om wilde of exotische dieren in te huren voor een evenement als een kermis of tentoonstelling.

Gejuich
Het besluit van de gemeente New York is door dierenactivisten met gejuich ontvangen. Critici maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor shows, die door het verbod een gevoelige klap krijgen. Een goed voorbeeld daarvan is het grote Amerikaanse circus Ringling Bros., dat niet meer rendabel was nadat er her en der in de Verenigde Staten en daarbuiten geen tijgers meer in het circus mochten optreden.

Geestelijk en fysiek geweld
Wilde dieren die ingezet voor amusement voor mensen lijden een dieronwaardig leven. Het gaat in tegen alle natuurlijke behoeften van deze dieren en is een smet op dierenwelzijn. Dieren in circussen leven vaak jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden. Het reizen is lang en zwaar, de dierenverblijven vaak klein en totaal ongeschikt. Het ontbreekt aan socialisatie en natuurlijke gedragingen en de dieren moeten geestelijk en fysiek wrede trainingstechnieken, mishandeling en geweld ondergaan. Hoogste tijd om deze misstanden wereldwijd te stoppen. Gelukkig kunnen we in deze rubriek steeds vaker melden dat landen of steden tot dit inzicht zijn gekomen.

Bron: Observer ©AnimalsToday.nl Lydia Zittema/Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. kengai zegt:

    Bekijk de foto eens, 3 vrouwen op een olifant en die staan op een krukje met de voorpoten bovenop elkaar, wat een onzin en dan mensen maar denken hoe knap het is dat mensen dit deze dieren kunnen leren, totaal er niet bij stil staan dat dit geleerd word onder zware geestelijke druk en zware mishandeling. Applaus.

  2. Jeroen zegt:

    Kijk, zo gaat ie goed. Gelukkig komen er steeds meer landen en staten die dit verbieden. NU ook alle andere vormen van misbruik en uitbuiting van dieren voor “vermaak” afschaffen zoals stierenvechten, dolfinaria, olifantenritjes, “knuffelen” met leeuwen, “dansende” aapjes, enz.

  3. Anoniem zegt:

    Dierenrechtenorganisatie PETA meldt dat Roemenië en Letland inmiddels ook hebben besloten om wilde dieren in circussen te verbieden! (Zie hier: https://www.peta.org/blog/two-eu-countries-just-banned-wild-animal-acts/ ).