Voor de kust van Canada zijn sinds het begin van deze maand zes dode walvissen aangetroffen. Het gaat om de zeer bedreigde walvissoort Noordkapers.
Dierenbeschermingsorganisaties en zeebiologen maken zich ernstig zorgen. Nog nooit eerder werden zo veel dieren tegelijk dood gevonden.

dode walvissen
Noordkaper | Foto: NOAA

Alle walvissen werden gevonden in het Zuidoosten van Canada in de Saint Lawrencebaai. Het totale aantal Noordkapers is volgens een schatting van het ministerie van Visserij en Oceanen nog maar zo’n vijfhonderd. De aangetroffen dode dieren, waaronder twee vrouwtjes, zijn een ramp voor de populatie van deze zoogdieren, stellen de dierenbeschermingsorganisaties. Tonya Wimmer van de Animal Marine Response Society:

Voor een diersoort die net het hoofd boven water houdt, telt elk individu. Jaarlijks vinden we wel enkele doden, en dat is al erg, maar nu we er al zes tegelijk hebben gevonden, dat is helemaal een catastrofe!

De noordkapers (Eubalaena) vormen een geslacht uit de familie der echte walvissen (Balaenidae). Het dier heeft de naam echte walvis gekregen omdat deze walvisssoort het meest geschikt was om te bejagen, onder andere omdat het een van de grootste walvissen zijn en omdat ze relatief langzaam zwemmen. Doordat de jacht op deze dieren steeds intensiever werd, is de echte walvis al rond het eind van de negentiende eeuw zo goed als uitgestorven.

Uit recent onderzoek blijkt dat alle dieren die nu leven afstammen van slechts vijf vrouwtjes. Walvissen planten zich traag voort. Een vrouwtje breng hooguit een keer per drie jaar een jong ter wereld.

Bron: Global News ©AnimalsToday


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.