Nestlé is betrokken bij zeer wrede dierproeven op muizen voor botulinetoxine, beter bekend als botox. Dat heeft Een DIER Een VRIEND (EDEV) met de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) onthuld. De voedselgigant heeft zich gestort op de lucratieve botoxmarkt, en verkoopt een geneesmiddel als cosmetisch product, waarvoor in Europa geen dierproeven meer gehouden mogen worden. Op 29 juni zal hiertegen bij het hoofdkantoor van Nestlé in Amstelveen gedemonstreerd worden.

Nestlé
Nestlé is verantwoordelijk voor enorm veel dierenleed | Foto: Pixabay

Terwijl sommige botoxfabrikanten al dierproefvrije testmethoden gebruiken, verkoopt Nestlé producten waarvoor geen goedgekeurde dierproefvrije test beschikbaar is. Nestlé is daarmee verantwoordelijk voor enorm veel dierenleed. Op verschillende plekken in Europa zal geprotesteerd worden tegen dit onnodige dierenleed. In Nederland wordt actie gevoerd op donderdag 29 juni bij het hoofdkantoor van Nestlé in Amstelveen. Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND:

“Het is verschrikkelijk en onaanvaardbaar dat honderdduizenden muizen vergiftigd worden voor de winst van ‘s werelds grootste voedselbedrijf. Het publiek wil geen producten waarvoor dierproeven gedaan zijn, vooral niet wanneer het gaat om cosmetica. Dierproeven voor cosmetica zijn verboden in Europa. Botox valt onder geneesmiddelen maar wordt cosmetisch toegepast, waardoor hier feitelijk illegaal dierproeven voor worden gedaan!”

Rimpels
Af en toe wordt botox gebruikt voor medische doeleinden, maar het bacteriële supergif botulinetoxine is toch het meest bekend voor cosmetisch gebruik tegen rimpels. Elke partij botox die op de markt wordt gebracht, wordt getest in de controversiële LD50 (Lethal Dose) vergiftigingstest. Groepen muizen worden in de buik geïnjecteerd met verschillende doses botulinum toxine om de dosis te vinden die de helft van de dieren doodt. Dit houdt in dat er sprake is van een gruwelijke lijdensweg voor de dieren die langzaam stikken doordat hun ademhaling verlamd wordt terwijl ze volledig bewust zijn.

Nestlé
Botox | Foto: ec-jpr/flickr

Eerder hebben doorlopende publieke protesten geleid tot dierproefvrije testmethoden voor botox van de fabrikanten Allergan en Merz welke de meeste van hun LD50-tests op muizen vervangen. Nestlé verkoopt echter de botoxproducten Dysport® en Azzalure® van de fabrikant Ipsen. Ipsen claimt al jaren een dierproefvrije testmethode te ontwikkelen, maar voert desondanks nog steeds de wrede LD50-tests uit met tienduizenden dieren per jaar.

Stop verkoop
Een DIER Een VRIEND en diens Europese partners in de Europese coalitie voor de afschaffing van dierproeven vragen Nestlé om Ipsen te pushen de ontwikkeling van een dierproefvrije testmethode snel te ontwikkelen, en te stoppen met de verkoop van Dysport® en Azzalure®, tot een dierproefvrije test door de autoriteiten is goedgekeurd. Brieven van de Europese coalitie aan Nestlé bleven tot nu toe onbeantwoord.

Details over de actie in Nederland:

Locatie: Nestlé Nederland, Stroombaan 14, Amstelveen
Datum en tijdstip: donderdag 29 juni 2017, van 11 tot 12 uur
Voor meer info: Elisa Brongers, campagnecoördinator 06 1461 2384

Persbericht EDEV


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.