Natuurlijk is het leuk om naar grappige kattenfilmpjes te kijken op YouTube, maar nu is wetenschappelijk aangetoond dat video’s met katten ons gelukkig maken en daarmee goed zijn voor de gezondheid.

kattenfilmpjes
Kattenfilmpjes kijken maakt gelukkig | Foto: screenshot video

Van alle dierenfilmpjes op het internet worden kattenvideo’s zonder uitzondering het beste bekeken. Hun grappige reacties op andere katten, water of een ballon doen even de zorgen van alledag vergeten wanneer we met een glimlach hun malle kapriolen gadeslaan. Dat bracht Jessica Gall Myrick van de Indiana University Media School (VS) op het idee om een onderzoek te doen naar de uitwerking die kattenfilmpjes op ons hebben.

Voor het onderzoek vroeg ze aan 7000 internetgebruikers in hoeverre filmpjes met katten hun humeur beïnvloedden. Van deze groep omschreef 36 procent zichzelf als kattenmens en 60 procent  gaf aan honden en katten even leuk te vinden.

Positief
Na het bekijken van een hoeveelheid filmpjes rapporteerden de kijkers onder meer dat ze positieve gedachten hadden gekregen en meer energie voelden stromen. De filmpjes verdreven een opgefokt gevoel, irritaties en verdrietige gedachten. Veel deelnemers gaven aan dat ze stiekem kattenfilmpjes keken op momenten dat ze eigenlijk moesten studeren of werken, maar dat het schuldgevoel daarover werd overstemd door de positieve uitwerking die het kijken naar de video’s had. Erna bleken ze ook beter in staat om een moeilijke taak op zich te nemen. Jessica Gall Myrick:

“Als media-onderzoeker en kattenfilmpjeskijker voelde ik mij verplicht om de uitwerking van dit fenomeen op internet eens te bestuderen. De resultaten die we nu hebben gezien nodigen uit om te onderzoeken in hoeverre kattenfilmpjes onderdeel kunnen zijn van bepaalde therapieën.”

Donatie
Voor elke deelnemer aan het onderzoek doneerde Jessica 10 dollarcent aan de Lil Bub’s Foundation, die ook aan het onderzoek meewerkte. Dit is een fonds dat de Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie ASPCA helpt met de opvang van zwerfdieren die speciale verzorging nodig hebben. De studie leverde zo’n 700 dollar op.

We wensen jullie een gelukkig weekend toe met de onderstaande video vol grappige, aandoenlijke, lieve, leuke en soms onhandige katten. Veel kijkplezier!

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel