In de afgelopen maanden hebben de politie, de douane en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deelgenomen aan een wereldwijde operatie tegen handel in bedreigde soorten en stroperij.

internationale actie
In beslag genomen ivoor | Foto: Gavin Shire-USFWS/Flickr

Tijdens de internationale actie met de naam Cobra III werden alleen al in Nederland onder andere 73 ivoren voorwerpen, 16 walvisribben, een dierenriem met een hoofd van een steppevaraan, gekweekte cactussen, 141 knollen van aardorchideeën uit Australië en 400 verpakkingen voedingssupplementen met beschermde planten uit de VS in beslag genomen.

Aan de operatie hebben 62 landen deelgenomen verspreid over Europa, Amerika, Afrika en Azië. De actie Cobra III richt zich op de handel in alle bedreigde soorten, zoals genoemd in de Flora- en Faunawet. De focus ligt op de handel in ivoor en neushoornhoorn, maar ook op grote katachtigen en bedreigde mensapen.

3,1 ton
De meest opzienbarende zaak van Cobra III was de inbeslagname van 3,1 ton ivoor in Thailand, eind april.  Maar liefst 511 slagtanden werden onderschept met een waarde van zo’n 6 miljoen euro. Het ivoor, afkomstig uit Kenia, was verstopt in zakken theebladeren en had als eindbestemming Laos.

In Bulgarije werd 25 kilogram koraal en 20 kilogram aan levende bloedzuigers in beslag genomen en in Spanje 50 kilogram dierlijke delen zoals koppen en hoorns en 90 kilogram koraal. In Kroatië zijn 300 levende schildpadden onderschept en in Frankrijk 50 kilogram ruw ivoor.

Cobra
De operatie Cobra is een initiatief van verschillende Afrikaanse- en Aziatische landen en werd in 2013 onder naam Cobra I voor het eerst georganiseerd. De organisatie van COBRA III was in handen van Association of South East Asian Nations Wildlife Enforcement Network Law Enforcement Extension Office (ASEAN-WEN LEEO) met Thailand en Interpol als mede organisator, gesteund door een aantal internationale organisaties als World Customs Organization en landen als China, VS en Canada. Een internationaal team in Bangkok coördineerde de wereldwijde operatie.

Dit jaar werd voor het eerst ook Europa gevraagd mee te werken. 25 landen, waaronder Nederland, namen deel aan de actie en met resultaat.

Bron ©PiepVandaag.nl