Ondanks dat hij slechts een paar maanden oud is, heeft honingbeer Murphy al een zwaar leven achter de rug. Op veel te jonge leeftijd kwam zijn moeder om het leven door stroperij. De kleine beer werd door de stropers meegenomen om te worden verkocht. Gelukkig ontdekte het Forest Protection Department Murphy in een rugzak op de grens van Vietnam. Zo kon de kleine beer worden gered, voordat hij voorgoed zou zijn verdwenen.

honingbeer
Murphy is weer gelukkig | Foto: screenshot video Animals Asia

Nadat Murphy werd gered door rangers van het Forest Protection Department werd hij met spoed naar Animals Asia’s Vietnam Bear Rescue Centre gebracht. Deze organisatie heeft inmiddels al veel ervaring met de verzorging van kraag– en honingberen. De honingbeer (of Maleise beer), die voornamelijk voorkomt in het tropische regenwoud in Zuidoost-Azie, staat op de lijst van bedreigde dierensoorten. Vooral het verlies van leefomgeving, stroperij en illegale handel kost ’s werelds kleinste beer het leven. Vaak worden moederberen afgeschoten om de kleine honingberen te verhandelen aan China. In China komen de beren terecht op zogenaamde berengalboerderijen. Hier leven ze in kleine kooien. Dagelijks wordt er galvocht bij de dieren afgetapt. Dit is een zeer pijnlijke procedure. Het gal en de galblaas worden verkocht en gebruikt in traditionele medicijnen.

Tragedie
Animals Asia ziet jaarlijks zowel gewonde als moederloze kleine honingberen voorbij komen. Zo ook kleine Murphy. Honingberen blijven gewoonlijk tot een leeftijd van twee jaar bij hun moeder. Dat Murphy na drie maanden al zonder moeder verder moet, is daarom echt een tragedie.

Een gelukkig einde voor Murphy
Gelukkig heeft dit verhaal een goed einde en is de beer inmiddels kerngezond. Het team bij Animals Asia haalt alles uit de kast om het beertje gelukkig en gezond te houden. Zo heeft hij zelfs een eigen speelplek gekregen! In deze ruimte leert hij hoe het is om een beer te zijn en te genieten van een leven zonder zorgen. Bekijk hieronder de beelden van een gelukkige Murphy in zijn nieuwe speelruimte.

Bronnen: Animals Asia, One Green Planet ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.