In Ghana dreigt de grijze roodstaartpapegaai binnen een paar jaar uit te sterven. De populatie papegaaien die in het land in het wild leven is sinds 1992 met 90 tot zelfs 99% afgenomen.

Grijze roodstaartpapegaai
©Marieke Bouman

De dieren zijn niet alleen de dupe van de kap van bomen waardoor hun leefgebied wordt vernietigd. Ook worden veel grijze roodstaartpapegaaien gevangen uit het wild en vervolgens verhandeld als huisdier. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Manchester Metropolitan University in het wetenschappelijke tijdschrift Ibis.

De wetenschappers voerden tellingen uit in 42 afgebakende gebieden van 100 vierkante kilometer in de bossen van Ghana. Ze vergeleken de onderzoeksresultaten met de tellingen die in 1992 werden gedaan. De verschillen zijn enorm. In bepaalde stukken bos werden nog maar 18 papegaaien geteld. 23 jaar geleden werden nog tussen de 700 en 1200 dieren waargenomen.

Onderzoeker Nigel Collar zegt op nieuwssite New Scientist:

“Het was shockerend. Het is moeilijk om te bepalen wat we hieraan kunnen doen.”

Om de mogelijke oorzaken van de dramatische achteruitgang van de populatie te achterhalen ondervroegen de onderzoekers de lokale bevolking.

Volgens de meeste ondervraagden (41%) is houtkap de grootste bedreiging voor de grijze roodstaartpapegaaien. Maar ook ligt er volgens veel mensen (37%) een grote verantwoordelijkheid bij de handelaren in deze dieren. De vogel staat als “gevoelig” genoteerd op de Rode Lijst van de IUCN.

Grijze roodstaartpapegaaien komen alleen voor in Centraal-Afrika en zijn helaas nog steeds erg populair als huisdier.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.