Bijna vier maanden na de dood van Zimbabwes beroemdste leeuw Cecil heeft Frankrijk een belangrijke stap gezet in bestrijding van de import van jachttrofeeën. Het invoeren van leeuwenkoppen, poten en vellen is in Frankrijk voortaan verboden.

import
©Burrard-Lucas Wildlife Photography

De minister van milieu van Frankrijk, Ségolène Royal, heeft laten weten dat Frankrijk stopt met de afgifte van vergunningen voor leeuwen-trofeeën. De benodigde certificaten voor het invoeren van deze dierenoverblijfselen, meestal op verzoek van de jagers die een trofee mee naar huis willen nemen of willen verkopen, zullen niet meer worden afgegeven. Tevens liet de minister, in de aanloop naar de klimaattop in Parijs (30 november t/m 11 december aanstaande), weten ook strengere controles op de trofeeën van andere diersoorten te willen en dit punt op de agenda te zullen zetten. De minister heeft aangegeven voorstander te zijn van een veel sterkere controle voor jachttrofeeën en zal deze zaak aankaarten bij alle landen en de EU.

Domino-effect
Frankrijk is het eerste EU-land dat een dergelijk verbod invoert. Tussen 2010 en 2013 werden in Frankrijk meer dan honderd van deze leeuwen-jachttrofeeën ingevoerd, de meeste trofeeën van Europa. In maart van dit jaar voerde Australië al een dergelijk verbod in. De hoop is dat goed voorbeeld goed doet volgen en dat het besluit van Frankrijk ervoor zal zorgen dat meer landen deze beslissing zullen nemen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema