Als je op het land niet genoeg vrienden vindt, duik je maar onder water. Dat moet Australiër Rick Anderson gedacht hebben, want inmiddels heeft hij er een hechte band op nagehouden met een uiterst knappe vrouwelijke Port jackson stierkophaai van haast twee meter lang. Het is moeilijk om een naam te roepen met je mond vol water, maar gelukkig draagt deze knuffelhaai een herkenbaar patroon en weet ze hem altijd te vinden.

knuffelhaai
Foto: Rick Anderson

“Zeven jaar geleden begon ik met haar te spelen. Toen was ze nog een kleintje van slechts 15cm. Heel voorzichtig naderde ik om haar niet af te schrikken en geleidelijk aan aaide ik haar. Wanneer ze aan mij gewend was, hield ik haar in mijn hand en probeerde ik geruststellend tegen haar te praten.”

Foto: Rick Anderson
Foto: Rick Anderson

“Na een tijd leerde ze me herkennen en zwom ze recht op me af om geaaid en geknuffeld te worden. Ze werd er zelfs zo gewend aan dat ze naar me toezwemt en me op de benen tikt tot ik mijn armen klaarleg om haar te knuffelen. De meeste duikers die dit voor het eerst zien, kunnen hun ogen niet geloven.”

Foto: Rick Anderson
Foto: Rick Anderson

Port jackson stierkophaaien zijn veel kleiner dan witte haaien, maar helaas stralen haaien nog steeds angst uit, vooral in de media die vaak sensationeel maar onterecht laten uitschijnen dat ze gevaarlijk zijn. In werkelijkheid hebben mensen niets van haaien te vrezen, maar omgekeerd wel. Naar schatting worden jaarlijks 73 miljoen haaien gedood voor haaienvinnensoep. En wellicht is dat getal nog veel hoger als je de bijvangst erbij optelt. Sea Shepherd maakte de adembenemde documentaire Sharkwater om deze problematiek te belichten vanuit verschillende hoeken en de onvoorstelbare schaal van het probleem bloot te leggen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Anderson die reeds 27 jaar duikt en een duikersschool heeft opgericht, hoopt dat deze speciale vriendschap mensen kan tonen dat hun angst voor haaien ongegrond is:

“De grootste misvatting over haaien is dat ze allemaal medogenloze moordmachines zijn die op de loer liggen voor hun volgende menselijke maaltijd”

Anderson duikt ook met tijgerhaaien, hamerhaaien, stierhaaien, verpleegsterhaaien en zelfs de mythische witte haai:

“Ik voelde me altijd al op mijn gemak bij deze dieren”

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels