Nieuwe top 10 zieke hondenrassen

De nieuwe RashondenWijzer geeft een uniek overzicht van circa 250 erfelijke aandoeningen bij 109 hondenrassen, bundelt de informatie van meer dan 200 wetenschappelijke en diergeneeskundige rapporten en is het werk van een team dierenartsen.

hondenrassen

De nieuwe RashondenWijzer is verschenen | Foto: Dier&Recht

Uit de gebundelde informatie volgt de conclusie dat de meeste hondenrassen zich in deplorabele staat bevinden. Kortsnuitige honden als de Franse Bulldog, Boxer en Mopshond scoren het slechtst. Ook populaire rassen als de Labrador Retriever, Golden Retriever en Berner Sennenhond doen het heel slecht. Het laatste ras wordt geteisterd door kanker dat zich al op jonge leeftijd voordoet. Zelfs nieuwe rassen, zoals de Australian Labradoodle, zijn door raszuiver fokken (inteelt) binnen no time doodziek gemaakt.

Beter
Er zijn ook rassen die er beter voor staan. De Whippet komt als meest gezonde hond naar voren. Waarschijnlijk omdat de hond niet erg populair is, en dus niet zo doorgefokt. Ook de Nederlandse Schapendoes is een hondenras met weinig klachten.

Top 10
De update van de RashondenWijzer heeft ook in een nieuwe top 10 van zieke hondenrassen geresulteerd. De Franse Bulldog is er het ergste aan toe. Op de 2e en 3e plaats staan de Cavalier King Charles Spaniël en Boxer.

Bekijk de volledige top 10 hier.

Persbericht Dier&Recht

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Er moet een fokverbod komen op alle honden die er niet uitzien als hond, dus weg met die zielige platbek honden en honden met een te kleine schedel of teveel vel of veel te korte pootjes.
  Mensen die dat leuk vinden moeten zichzelf maar laten ombouwen tot gedrocht.

 2. liesbeth van aalst zegt:

  Ik heb een gezonde labrador van bijna 10 jaar,hoop dat hij niet ziek wordt,heeft plantaardige voeding,krijgt dus geen anti biotica,hormonen en dierlijke vetten tot zich.
  Minder kans op ziektes,maar niets is een garantie in het leven.juni 2016 het laatst gewogen,34 kg.,in sept 33.9.
  gezonde voeding en overgewicht voorkomen,lijkt mij het voornaamste net als bij de mens.

 3. Carla Kouwenhoven zegt:

  En wat te doen met de miljoenen (of misschien wel meer) landbouwdieren, die – het was recent op tv – middels genetische selectie ook in de extremen worden gemanipuleerd… koeien die vel over been vele duizenden liters melk moeten produceren en daardoor niet gezond zijn en ook niet oud meer worden! Varkens die langer zijn en meer tepels hebben om nog meer biggen te krijgen en voeden! En wat te denken van het plan om maar blinde kippen te gaan fokken, zodat ze gemakkelijk in grote getale g ex houden kunnen worden. De overheid trekt zich nog steeds terug en vindt dat de sector zelf het maar moet regelen …

 4. Heel goed dat dit gedaan wordt. Te gek voor woorden wat er allemaal gebeurt voor en met rashonden. Nu maar hopen dat steeds meer menen zo’n leuke gezellige gezonde lieve UNIEKE kruising hond uit het asiel halen.