De Sheldrick Wildlife Trust in Kenia (DSWT) is al ruim 40 jaar befaamd om de opvang en – indien mogelijk – rehabilitatie van weesolifantjes, waarvan de ouders meestal door stropers zijn gedood om hun slagtanden. Maar ook andere, minder bekende weesjes zijn welkom bij DSWT. Zij worden vandaag aan ons voorgesteld.

weesjes DSWT
Jonge waterbuffeltjes verloren hun moeder | Foto: screenshot video dswtkenya/YouTube

Al meer dan 40 jaar realiseert de Sheldrick Wildlife Trust in samenwerking met de Kenya Wildlife Service (KWS) dat weesolifanten in Kenia een toekomst hebben. Daarbij hoort dat de wildernis, hun vroegere en toekomstige leefgebied, bescherming krijgt en ook dat is onderdeel van het ideaal van de Sheldrick Wildlife Trust, opgericht door de vorig jaar overleden Daphne Sheldrick.

Speciale vrienden

Het hoofdkantoor in Kaluku is niet alleen de thuisbasis van de veldoperaties van DSWT, maar ook de woonplaats van een aantal speciale vierbenige vriendjes. Zoals Sala, Sabassa, Tickey, Oka, Ziwani, Miraa, Mpya, Ivia en Cheza; allemaal weeskinderen van verschillende diersoorten. Elk weesje werd verlaten gevonden in het Tsavo National Park, hetzij door toeristen, rangers of leden van de gemeenschap. Eenmaal gered neemt DSWT de specialistische verzorging op zich om ze de beste kans op overleven te bieden.

Er wordt 24 uur per dag over de dieren gewaakt. Net als bij de weesolifantjes ligt de beslissing om terug te keren naar het wild bij de dieren zelf. Sala bijvoorbeeld ging vorig jaar op een ‘wilde’ wandeling, maar sinds ze bevallen is van haar kalf Moja heeft ze ervoor gekozen dichter bij huis te blijven.

weesjes DSWT
De dieren kiezen zelf of ze gaan of blijven | Foto: screenshot video dswtkenya/YouTube

De opvang van weesjes

Het ‘Orphans’-project‘ geeft jonge wilde dieren die hun familie hebben verloren de liefde en veiligheid van een nieuwe ‘kudde’. Dankzij donaties van supporters wereldwijd en een adoptieprogramma op afstand kunnen deze weesdieren een tweede kans krijgen, waardoor de toekomst van hun soort misschien iets minder onzeker is.

Bekijk hieronder de ‘andere weesjes’ van Sheldrick Wildlife Trust in Kenia:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
 

  • Lees ook:

Olifantenredder Daphne Sheldrick (83) overleden


Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel