Daphne Sheldrick, oprichter van de David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT), is gisteravond overleden aan de gevolgen van kanker. Dapne en haar man zijn onlosmakelijk verbonden aan de opvang en rehabilitatie van weesolifanten in Nairobi, Kenia.

Daphne Sheldrick
Daphne Sheldrick, 1934-2018 | Foto: screenshot video argofilms/YouTube

Daphne Jenkins werd in Kenia geboren op 4 juni 1934. Na de middelbare school koos ze niet voor een universitaire studie, maar trouwde met David Sheldrick. Tussen 1955 en 1976 werkte ze met haar man in Tsavo National Park als beheerder/opzichter. Gedurende die tijd waren ze betrokken bij de opvang en rehabilitatie van verschillende wilde diersoorten die om wat voor reden dan ook hulp nodig hadden, waaronder olifanten, neushoorns, buffels, zebra’s en vogels.

Daphne Sheldrick
Een weesolifantje krijgt melk | Foto: publiek domein

David Sheldrick Wildlife Trust
Na de dood van haar echtgenoot in 1977 richtte Daphne Sheldrick de David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) op. De DSWT strijdt voor het behoud en de bescherming van wilde dieren in Kenia, en heeft het meest succesvolle reddings- en rehabilitatieprogramma voor weesolifanten ter wereld, naast anti-stroperijteams, mobiele veterinaire eenheden, luchttoezicht tegen stropers en een Sky Vet-initiatief in samenwerking met de Kenya Wildlife Service. Andere projecten zijn gericht zijn op het beschermen van de natuurlijke omgeving en het vergroten van het bewustzijn van de lokale bevolking en de wereldgemeenschap.

Daphne en de David Sheldrick Wildlife Trust hebben met succes ruim 180 verweesde olifanten gered en meer dan 90 opnieuw vrijgelaten in het wild. Naast olifanten worden er met regelmaat ook andere diersoorten opgevangen en verzorgd. Haar levenswerk zal worden voortgezet door haar dochters en kleinkinderen.

Bekijk hieronder een korte reportage over het werk van Daphne Sheldrick en de DSWT:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Het is mogelijk om een weesolifantje te adopteren bij DSWT. Voor donaties, klik hier.

Bronnen: The David Sheldrick Wildlife Trust, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel