Recent onderzoek door de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) laat voor het eerst een groei zien in het aantal hondengevechten in Amerika. ASPCA-experts schatten dat tienduizenden hondenjagers door heel Amerika honderdduizenden honden dwingen op een hele wrede manier te trainen, te vechten en te lijden als onderdeel van deze zogenaamde ‘sport’.

hondengevechten
Hondengevecht | Foto: screenshot video Fox

Dit nationale onderzoek van de ASPCA toont een grote kloof aan tussen het bewustzijn en het begrijpen van hondengevechten en de veelvuldigheid waarin het plaats vindt in de VS. De bevindingen laten zien dat veel mensen niet begrijpen hoe veelvoorkomend de gevechten werkelijk zijn, dat ze moeite hebben met het herkennen van signalen die hierop duiden en daardoor verdachte activiteiten niet melden bij de autoriteiten.

Het meest verontrustende is dat slechts ongeveer de helft van de mensen die vermoedden dat er een hondengevecht plaatsvond hier daadwerkelijk aangifte van deden, maar dat velen zich niet echt druk maakten over de gevechten. Minder dan een derde had er vertrouwen in dat zij de signalen van hondengevechten herkennen. Dit betekent heel veel gemiste kansen om de honden te beschermen tegen deze verschrikkelijke vorm van mishandeling.

Verenigd Koninkrijk
De situatie in het VK is vergelijkbaar. De data gepubliceerd door de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) laat zien dat het publiek ongeveer 5.000 keer alarm heeft geslagen over het plaatsvinden van hondengevechten bij de helpdesk voor dierenmishandeling van de Engelse Dierenbescherming sinds 2006. De data met betrekking tot veroordelingen voor hondengevechten in het VK laten zien dat het met name plaatsvindt in grote steden, in dorpen en in landelijk gebied. Toch blijft ook het bewustzijn over hondengevechten in het VK laag.

Het is duidelijk dat er meer gedaan moet worden om de mensen te helpen signalen van hondengevechten op te pikken en het te melden.

hondengevechten
Hoe herken je de signalen? | Foto: publiek domein

In eigen land
Ook in Nederland en België komen hondengevechten voor. Hoeveel is niet helemaal duidelijk. Wellicht dat de Engelse folders voor politie (pdf) en dierenartsen (pdf) ook hier mensen kunnen helpen de signalen te herkennen.

Vermoed je dat er ergens hondengevechten plaatsvinden, of herken je honden die slachtoffer zouden kunnen zijn van hondengevechten? Meld het bij House of Animals Investigations. Zij maken zich hard tegen en doen actief onderzoek naar dierenmisstanden. Stuur een mailtje naar: investigations@houseofanimals.nl. Er wordt uiteraard zeer vertrouwelijk omgegaan met jouw informatie en persoonsgegevens.

Bron: League against cruel sports (UK) ©AnimalsToday.nl Ildiko Bischot