Opnieuw heeft de politie in Amersfoort drie verdachten uit Amersfoort en Soest aangehouden in verband met een lopend onderzoek naar hondengevechten, die her en der in het land plaatsvonden. Vorig jaar oktober en in april van dit jaar werden een kleine dertig pitbulls in beslag genomen. Velen doorstonden de gedragstest niet en zijn geëuthanaseerd.

hondengevechten
Hondengevecht | Foto: screenshot (edit) Fox TV 

‘In een onderzoek van het Functioneel Parket werden twee mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hondengevechten’, zo meldt de politiewebsite in oktober vorig jaar. Dit gebeurde op heterdaad, na posten bij een woning in Amersfoort waar de hondengevechten plaatsvonden. Daarbij werden 26 pitbulls in beslag genomen. De verdachten waren een man en een vrouw uit Amersfoort, en een man uit Soest.

Opnieuw inbeslagname
Op 25 april van dit jaar worden opnieuw twee honden in beslag genomen. De politie:

“Uit het onderzoek bleek dat deze honden vermoedelijk aan de gevechten hebben meegedaan. De eigenaren van de honden worden verdacht van het deelnemen aan het organiseren van hondengevechten en zijn gehoord als verdachte.”

Uit de informatie van de politie valt af te leiden dat de gevechten op meerdere plaatsen in Nederland plaatsvonden/plaatsvinden. :

“Maandag 21 augustus 2017 werden een 33-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Amersfoort, en een 30-jarige man uit Soest aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij eerdere hondengevechten, die op verschillende plekken in Nederland hebben plaatsgevonden. De vrouw uit Amersfoort en de man uit Soest werden al eerder – op 5 oktober 2016 – aangehouden. (…) De verdachten zitten vast en worden verhoord.”

hondengevechten
Vals? (archieffoto) | Foto: Pixabay

Karaktertest
16 van de 26 pitbulls die vorig jaar oktober in beslag werden genomen na de huisinval  zijn geëuthanaseerd. Volgens de Haagse voorzieningenrechter waren de honden te agressief om te worden herplaatst:

“De in beslag genomen honden (pitbulls) hebben inmiddels een uitgebreide gedragstest ondergaan door deskundigen van een onafhankelijke instantie. Voor een groot deel van de honden viel deze test niet positief uit, deze honden vormden door het gedrag een blijvend gevaar voor de samenleving en moesten  worden geëuthanaseerd. De overige honden doorstonden de onderzoeken wel en zijn te herplaatsen.”

Het onderzoek vond plaats in samenwerking met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Volgens de politie wordt de zaak overgedragen aan het Functioneel Parket voor verdere behandeling.

hondengevechten
Tip ons als je iets weet over hondengevechten (hond niet betrokken bij gevechten) | Foto: This Year’s Love/flickr

Getuigen gezocht
Zoals we al vaker schreven; de wereld van de hondengevechten is schimmig en agressief. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die vertellen wat ze weten. Misschien wel dat er ergens hondengevechten plaatsvinden. Een goede tip is genoeg voor de politie om op heterdaad binnen te vallen. Hondengevechten zijn keiharde criminaliteit en een gevaar voor mens en dier.

De politie vraagt getuigen, of mensen die meer weten hierover, om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Ook kan er gebeld worden met de dierenpolitie op nummer 144.

Tip ons
Animals Today bericht regelmatig over hondengevechten. Ook tips die via ons binnenkomen zullen doorgestuurd worden naar de politie, en/of dieper door ons onderzocht worden (is aan de melder). Ook anonieme tips mogen gemaild worden naar: mailto:redactie@animalstoday.nl.

Bron: Politie.nl ©AnimalsToday.nl