16 van de 26 pitbulls die vorig jaar oktober in beslag werden genomen na een huisinval in Amersfoort, zullen geëuthanaseerd worden. Volgens de Haagse voorzieningenrechter zijn de honden te agressief om te worden herplaatst.

pitbulls
Foto ter illustratie | Fotocredit: marcia-oc via Foter.com / CC BY-NC

Vorig jaar oktober werden bij een huisinval in Amersfoort 26 pitbulls in beslag genomen. Hun eigenaren werden opgepakt op verdenking van het organiseren van en deelnemen aan hondengevechten. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) nam de honden, waaronder 11 pups, mee en liet een gezondheidscheck doen bij de dierenarts.

Verwaarlozing
Deze dierenarts concludeerde dat de honden ernstig waren verwaarloosd. De pups bleken te mager en ook een aantal oudere pitbulls was ondervoed. Bovendien waren de gevolgen van de hondengevechten duidelijk te zien. Alle honden hadden bijtwonden (nieuwe en oude), kale plekken en littekens. De dierenarts meldde dat bij een van de honden de wonden waren gehecht met nietjes en dat de voorpoot van een andere hond verkeerd was gespalkt.

Gedragstest
Na behandeling werden de honden onderworpen aan een uitgebreide gedragstest. Dit gebeurde in opdracht van de officier van justitie en werd uitgevoerd door een team van de Rijksuniversiteit Utrecht. Dit team analyseerde de honden op het tonen van gevaarlijk gedrag. Als het risico op gevaarlijk gedrag te groot is, adviseert het team euthanasie. Dit gebeurde bij 16 van de 26 honden. Volgens het team toonde de honden agressief gedrag (bijten) naar mensen en andere honden. De officier van justitie besloot op basis van dit advies de 16 honden in te laten slapen en de andere honden te laten herplaatsen.

Kort geding
Om euthanasie te voorkomen spanden de eigenaren een kort geding aan, zoals onlangs op Animals Today te lezen was. De voorzieningenrechter ging daar echter niet in mee, wat betekent dat de honden alsnog zullen worden afgemaakt.

Bron: NOS, Rechtennieuws ©Animals Today Nadine van Wissen