De pitbulls die afgelopen najaar in Amersfoort in beslag werden genomen na een tip over hondengevechten, mogen niet worden afgemaakt. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten.

inbeslagname
Foto: Pixabay

In oktober werden er in de woning van Stephanie B. uit Amersfoort maar liefst 25 pitbulls, waaronder 11 puppy’s, aangetroffen. Drie van deze dieren waren gewond. Er werd vermoed dat de dieren werden ingezet bij hondengevechten.

Illegale hondengevechten
Na een tip over illegale hondengevechten postte de politie voor het huis van B. in Amersfoort. Zij zagen een man de woning verlaten en volgden hem naar Zeist, waar hij een gewonde hond een huis binnen droeg. Toen de politie hem confronteerde, verklaarde hij dat het dier was gebeten in het bos. De hond was er erg slecht aan toe en had meerdere verwondingen. De Zeistenaar is meteen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een hondengevecht.

Dezelfde dag werd Stephanie B. opgepakt, alsmede een 29-jarige man uit Soest, die ook ‘s middags in de woning in Amersfoort was geweest.

In laten slapen
Het Openbaar Ministerie wil 16 van de 25 in beslag genomen pitbulls laten inslapen. Volgens de afdeling diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn de honden doorgefokt en te agressief om te laten leven.

De vrouw en de twee mannen spanden een kort geding aan en vroegen de kortgedingrechter in Den Haag om een second opinion door door hondendeskundige Martin Gaus of een specialist van de stichting Dieren Noodhulp. Beide bieden hun diensten kosteloos aan.

Volgens de Universiteit Utrecht is herplaatsing mogelijk voor zes volgroeide pitbulls en drie pups. De rest zou te agressief en onvoorspelbaar zijn om te blijven leven. Landsadvocaat Gijsbrecht Nieuwland:

“Het zijn honden die al aan gevechten hebben deelgenomen of pups die speciaal voor dat doel zijn gefokt. Volgens de deskundigen krijg je dat niet meer veranderd. Ze zouden de rest van hun leven achter tralies moeten zitten.”

Bewijs
De dag van de inval in oktober vorig jaar werden er in de slaapkamer van Stephanie B. pitbulls op elkaar losgelaten. Hiervan werd tijdens de huiszoeking een filmpje gevonden. Volgens Nieuwland is er geen twijfel meer na het vinden van dit bewijs. Ook de vele verwondingen en littekens bij de in beslag genomen honden duiden op hondengevechten. Nieuwland:

“Sommige diepe beetwonden waren met nietjes provisorisch gehecht, botbreuken waren verkeerd gespalkt. De honden waren niet alleen agressief, maar ook verwaarloosd en ondervoed. Eén van de volwassen pitbulls moest al snel worden afgemaakt, zo slecht was hij er aan toe.”

Krachtmetingen
De drie verdachten, die later dit jaar zelf voor de rechter moeten verschijnen, verklaren de honden te trainen voor sportieve krachtmetingen met andere pitbulls, waarvoor ze bekers en medailles voor zouden hebben gewonnen. Volgens Stephanie B. hebben haar honden nog nooit iemand gebeten. Tijdens haar slotwoord voor de rechter zei ze:

“Ik heb een zoontje van 8. Dacht u dat ik hem daaraan zou blootstellen? Een pitbull is geen gemakkelijke hond, tenzij je hem africht en traint en liefdevol verzorgt. Ik doe dat allemaal, en dan nemen ze uitgerekend bij mij de honden in beslag. Het is onrechtvaardig.”

De vrouw werd emotioneel na afloop van de zitting;

“Ik had er vier rondlopen. Weet iemand wel hoe erg ik ze mis? Hoe stil het nu is in huis? We staan hier ook niet voor onszelf. We krijgen ze echt niet meer terug, maar ik ga kapot bij de gedachte dat ze straks een spuitje krijgen.”

Op 18 april doet de rechtbank uitspraak.

Bron: AD ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor