Giraffen moeten worden toegevoegd aan de lijst van bedreigde diersoorten. Zo luidde de petitie gericht aan de US Fish and Wildlife Service. Hiermee hopen natuurbeschermers dat de daling in giraffenpopulaties af zal nemen als gevolg van Amerikaanse trofeejagers.

giraffe bedreigde diersoorten
Giraffenpopulaties in Afrika staan onder druk door trofeejagers | Foto: pixabay

Vijf natuurbeschermingsgroepen wijzen naar Amerikaanse trofeejagers als een grote bedreiging voor de giraffen in Afrika. Volgens de groepen importeerden Amerikanen de afgelopen tien jaar 21.402 botsnijwerken, 3.008 huiden en 3.744 andere diverse jachttrofeeën van giraffen. Naar schatting zijn zo’n 3.700 giraffen voor deze onderdelen gedood.

Dalende populaties
En dit terwijl het helemaal niet goed gaat met de giraffe in Afrika, iets dat bij velen niet bekend is. Sommigen noemen de sterke daling van de giraffenpopulaties zelfs het ‘stille uitsterven’ van ’s werelds langste landdier. Volgens de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), die het dier aanmerkte als bedreigde diersoort in december, zijn er nog 97.500 giraffen in het wild. Dit is een daling van bijna 40% sinds 1985. Verassend: er zijn minder giraffen dan dat er olifanten zijn in Afrika.

Bedreiging
Gebiedsverlies, ziektes en de illegale jacht voor vlees zijn allen een grote bedreiging voor de giraffe. Ook lopen ze het risico op aanrijdingen met auto’s en stroomkabels. Maar volgens de initiatiefnemers van de petitie leggen trofeejagers nog extra druk op de diersoort. Deze jagers komen voornamelijk uit Amerika.

Petitie
Als de giraffe wordt aangemerkt als bedreigde diersoort, zullen er strikte regels komen voor trofeejagers die naar Afrika reizen en hun jachttrofee mee willen nemen naar Amerika. De jager zou in dit geval moeten kunnen aanduiden dat de jachttrofee bijdraagt aan het behoud van de diersoort. Volgens Jeff Flocken, regionale directeur van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) kan Amerika vrij weinig doen tegen het doden van giraffen in Afrika zelf. Toch zou het reguleren van de import van jachttrofeeën een belangrijke stap zijn in het tegengaan van de daling van de diersoort. Zo zegt Flocken:

“Momenteel is er geen Amerikaanse of internationale wet die giraffen beschermt tegen de overexploitatie voor de handel. Het is duidelijk tijd om dit te veranderen. Als grootste importeur van jachttrofee wereldwijd, is de rol van Amerika om deze diersoort te redden onmiskenbaar. We moeten ons deel doen om deze dieren te beschermen.”

De US Fish and Wildlife Service heeft 90 dagen om te reageren op de petitie en om te bepalen of het inderdaad noodzakelijk is om de giraffe aan te merken als bedreigde diersoort. Vervolgens kan het langer dan een jaar dieren om de aanvraag te analyseren en een beslissing te maken.

Bron The Guardian © Animals Today Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.