Geen vleermuisgrot, maar een heuse vleermuisbrug: in het westen van Ierland is de vleermuisoversteekplaats bijna gereed.

Vleermuisoversteekplaats
Bij de vleermuisoversteekplaats is rekening gehouden met een kolonie hoefijzerneuzen | Foto Wikimedia Commons

In graafschap Galway is de bouw van een vleermuisbrug over een nieuwe autosnelweg bijna afgerond. De brug is aangelegd vlakbij de aansluiting naar de M18 bij Gort. Deze brug is de eerste in Ierland die vleermuizen helpt veilig de weg over te vliegen van hun verblijfplaats aan de ene kant van de weg, naar de plek waar ze op zoek gaan naar voedsel, aan de andere kant.

Vleermuiscorridor
In de nabijheid van de weg leeft een kolonie hoefijzerneuzen, waar rekening mee is gehouden bij de aanleg van de nieuwe weg. Een woordvoerder van Direct Route, de groep die de weg aanlegt:

“Vleermuizen zijn een beschermde diersoort onder de habitatrichtlijn en beschermingsmaatregelen zoals deze ‘groene’ brug zijn meegenomen tijdens de planfase van het project.”

In een eerdere fase zijn al bomen en heggen aangeplant, zodat deze de tijd kregen te groeien voor de weg opent. Ook hiermee zijn de vleermuizen geholpen.

“We hebben daarnaast tijdelijke hekken neergezet tijdens de bouwperiode om de oorspronkelijke vliegroute na te bootsen over de lengte van de weg.”

Ook voor andere dieren zijn beschermingsmaatregelen genomen in het traject, waaronder wildtunnels, wildplateaus voor rivierbruggen en speciale hekwerken.

Bron Galway Independent © Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.