De stroperijcrisis lijkt een nieuw slachtoffer te eisen. Niet alleen neushoorns en olifanten hebben het zwaar, ook de giraf kan maar amper het hoofd boven water houden. In Congo wordt er massaal op het dier gejaagd voor zijn vlees. Het gevolg; er leven nog maar 38 giraffen in Congo. Parkfunctionarissen waarschuwen dat het verlies van nog eens vijf dieren desastreuze gevolgen voor de giraffen in dit Afrikaanse land kan hebben.

giraf
Het aantal giraffen in Congo daalt schrikbarend | Foto credit: lukas.b0 via Foter.com / CC BY-NC-SA

De giraffen leven in het Garamba National Park, dat sinds 1980 genoteerd staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Begin jaren ’90 leefden er nog zo’n 350 giraffen in het park, maar na de burgeroorlog van 1998-2003 bleven er nog maar 86 over. Een groot gedeelte van dit aantal is nu het slachtoffer geworden van stroperij.

Volgens Noelle Kumpel van het IUCN zijn er twee belangrijke bedreigingen:

“Giraffen worden gedood en gebruikt als voedsel voor stropers en de arme bevolking. Tegelijkertijd wordt hun habitat ernstig en onherstelbaar aangetast waardoor er nog maar weinig bomen over zijn gebleven om deze kleine populatie te onderhouden. De twee kleine, resterende kuddes moeten nu grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel.”

Er wordt hard gezocht naar geschikte oplossingen. De grootte van het park en het feit dat giraffen lange afstanden afleggen, maakt het moeilijk om de dieren in de gaten te houden en te beschermen. The Giraffe Conservation Foundation reist binnenkort af naar het Garamba National Park om te helpen bij het plaatsen van GPS-halsbanden bij 12 dieren. Daarnaast heeft The Giraffe Conservation Foundation geadviseerd om hekken om het park te bouwen zodat de dieren beter beschermd kunnen worden.

Maar volgens Noelle Kumpel is er naast het plaatsen van GPS-halsbanden en hekken meer nodig om dit dier te behouden.

“De toekomst van de Congo giraf op lange termijn hangt samen met het oplossen van complexe, sociaal politieke kwesties die verder gaan dan dit soort gerichte beschermingsmaatregelen.”

Hierbij moet onder meer gedacht worden aan de behoeften van duizenden mensen die de laatste maanden vanuit Sudan naar Congo zijn gevlucht. Een aantal vluchtelingen zou schuldig zijn aan het stropen van giraffen voor het vlees.

Daarnaast kan het importeren van de Kordofan giraf de populatie een boost geven. De Congo giraf is een ondersoort van de Kordofan giraf. Deze giraf leeft nog in Tsjaad, Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Congo giraf is helaas niet de enige giraf in problemen. In de afgelopen 15 jaar is de complete girafpopulatie met 40% afgenomen. Giraffen zijn inmiddels uitgestorven in Mali, Nigeria en Angola.

Bronnen: Take Part, The Star ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen