Vanmorgen zat ik op het politiebureau om aangifte te doen tegen het dolfinarium wegens ontucht met dolfijnen. Wie de uitzending van het VARA programma RAMBAM heeft gezien vorige week, weet waar ik het over heb. Middels een verborgen camera heeft een van de medewerkers van RamBam op video vastgelegd hoe een personeelslid van het dolfinarium een van de mannelijke dolfijnen met de hand bevredigd. Het dolfinarium doet niet aan kunstmatige inseminatie, zo valt te lezen op de website van het dolfinarium, en op de video valt te zien dat het zaad van de dolfijn niet wordt opgevangen. De ontuchtige handeling wordt dus puur uitgevoerd voor seksuele bevrediging.

dolfinarium
Dolfinarium Harderwijk tijdens Empty the Tanks 2015 | Foto: Bart van Riel/PiepVandaag

Het dolfinarium reageert dat ze met ‘liefde en passie’ klaar staan voor de dieren, maar dat ze dit zo letterlijk bedoelden had Nederland niet verwacht. Op verschillende (social) media werd schade gesproken over ‘de dolfijnenrukker’: “Het zal je vent maar wezen”, “Hoe wis ik deze beelden van mijn netvlies”,  “Dolfinarium doet Nederland kokhalzen” en “Seks met dieren is toch verboden?”. Deze opsomming van reacties gingen ook door mijn hoofd heen na het zien van de walgelijke beelden. En ook de gedachte dat seks met dieren verboden is in Nederland.

Zo kwam het dat ik mij afgelopen weekend eens over de Nederlandse wetgeving heb gebogen om te zien hoe ik als burger deze praktijken van het Dolfinarium kan stoppen. Het plegen van een ontuchtige handeling met een dier is, zo blijkt, een misdrijf. Middels mijn aangifte dien ik een officieel verzoek in om het dolfinarium en de betreffende medewerker strafrechtelijk te vervolgen.

Ook jij kan aangifte doen en zo helpen om een einde te maken aan dit seksueel misbruik voor entertainment (het houden van wilde dieren voor entertainment, de shows van het Dolfinarium). Met onderstaande standaard tekst kun je eenvoudig aangifte doen, zo kost het jou, en de politie,  maar een paar minuten tijd. Je kunt terecht bij jouw eigen politiebureau in de buurt en vergeet niet jouw identiteitsbewijs mee te nemen. Bel vooraf even voor een afspraak, dan weet je zeker dat er tijd voor je is. De politie is verplicht om jouw aangifte op te nemen.

TEKST ALGEMEEN GEBRUIK AANGIFTE DOLFINARIUM

Feit: Ontucht met dieren
Plaats delict: Dolfinarium, Strandboulevard Oost 1, 3841 AB Harderwijk
Pleegdatum/tijd: Onbekend, in uitzending op woensdag 2 maart 2016 te 21:55 uur

Hierbij doe ik aangifte voor overtreding van artikel 254 en 254a (ontuchtige handelingen met een dier).

Ik kan u hierover het volgende verklaren:

Ik heb de uitzending gezien van het VARA programma Rambam, welke op woensdag 2 maart 2016 om 21:55 uur werd uitgezonden. In deze uitzending werden beelden uitgezonden die aantonen dat artikel 254 en 254a van het wetboek van strafrecht werden overtreden.

Op de beelden die werden getoond zag ik dat een dolfijnentrainer in dienst van het dolfinarium een dolfijn opdracht gaf op zijn rug te gaan liggen. Ik zag dat de dolfijn in het water, aan de kant, op zijn rug lag. Ik zag dat de dolfijnentrainer aan de kant van het bassin zat. Ik zag dat de dolfijnentrainer de dolfijn aanraakte, door de aanraking werd het mannelijke geslachtsorgaan van de dolfijn zichtbaar. Normaal gesproken is het geslachtsorgaan van het mannetjesdolfijn niet zichtbaar. Op de beelden die getoond werden is te zien dat een dolfijnentrainer het geslachtsorgaan van de dolfijn in zijn hand neemt en de dolfijn aftrekt. Op de beelden die werden uitgezonden is niet goed te zien of de dolfijn een zaadlozing krijgt. Deze zaadlozing heeft wel plaatsgevonden omdat dit werd bevestigd door een persoon die bij de dolfijnentrainer stond. Het zaad van de dolfijn werd niet opgevangen, op de website van het Dolfinarium valt te lezen dat er geen programma actief is voor kunstmatige inseminatie. De dolfijn wordt mijn inziens dan ook afgetrokken zonder redelijk doel maar alleen voor seksuele bevrediging.

Ik wil u tot slot nog zeggen dat ik het goed vind dat de programmamakers de beelden die zijn getoond hebben uitgezonden. Ik vind het goed dat de beelden misstanden laten zien waarbij dolfijnen zijn betrokken.

Ik wil u zeggen dat ik graag op de hoogte gehouden wil worden van het verloop van het onderzoek.

Aan niemand werd het recht of de toestemming gegeven tot het plegen van het feit.

Leonie Vestering, voormalig directeur van Wilde Dieren de Tent Uit