De verenigingen Wilde Dieren de Tent Uit en Dierenbescherming Amsterdam roepen het publiek op verwaarlozing en mishandeling van circusdieren te filmen en hiervan melding te maken. Daarvoor is een speciaal meldpunt gelanceerd. Door het gebruik van exotische diersoorten in de kerstvoorstellingen verwachten de organisaties veel meldingen van misstanden. Videobeelden hiervan kunnen dierenbeschermers helpen om in te grijpen en de politie te waarschuwen. Eerder dit jaar deed Wilde Dieren de Tent Uit naar aanleiding van videobeelden aangifte van dierenmishandeling en verwaarlozing van olifant Betty.

Circusolifant Betty
Circusolifant Betty | Foto: Wilde Dieren de Tent Uit

Betty is een uit het wild gevangen Afrikaanse olifant die momenteel in Nederland haar dagen in gevangenschap en eenzaamheid doorbrengt bij circus Renaissance (momenteel genaamd Groot Kerstcircus Zeeland). Hier voert zij onder dwang haar kunstjes op voor het circuspubliek. Op videobeelden is te zien hoe haar dompteur een scherpe en pijnlijke haak gebruikt om Betty kunstjes te laten doen. De olifant vertoonde daarnaast op beelden ernstig gestoord gedrag. Ook zijn er duidelijke tekenen van verwaarlozing zichtbaar.

De Officier van Justitie heeft zich over de aangifte gebogen en omdat het om een belangrijke en zeer specifieke zaak gaat, is besloten deze over te dragen aan het Functioneel Parket. Hier zal een specialistisch team zich buigen over de situatie van olifant Betty en de strafvervolging van de dompteur.

De videobeelden waarop de mishandeling van olifant Betty zichtbaar is, zijn gemaakt door verschillende bezoekers van het circus. De Dierenbescherming Amsterdam en Wilde Dieren de Tent Uit roepen nu op mensen die getuige zijn van mishandeling en verwaarlozing van Betty, of van andere dieren bij het circus dat zij bezoeken, melding te maken van het  dierenleed. Getuigen kunnen hun melding doen door middel van dit formulier.

Ondanks dat de nieuwe regering heeft aangekondigd het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden, staan er deze winter toch wilde dieren in de verschillende Kerst- en wintercircussen. Vaak verblijven deze dieren in slecht verwarmde tenten waardoor exotische dieren risico lopen op bijv. het bevriezen van de oren. Wilde Dieren de Tent Uit en de Dierenbescherming Amsterdam maken zich al jaren ernstige zorgen over het welzijn van wilde dieren in circussen en roepen de regering op het aangekondigde verbod zo spoedig mogelijk uit te voeren.

In september is door Wilde Dieren de Tent Uit en Dierenbescherming Amsterdam een SMS-actie gestart voor Betty. Deze actie loopt nog door tot 31 december 2012. De opbrengst wordt gebruikt om een juridisch proces te bekostigen en Betty opvang aan te bieden en levenslange zorg, bij voorkeur weer terug in Afrika. Het publiek wordt opgeroepen het woord ‘olifant’ te sms’en aan 4333. Een verzonden bericht kost 1,50 euro waarvan een groot deel aan de actie voor een beter leven voor Betty wordt gedoneerd.

Bron: Wilde Dieren de Tent Uit ©PiepVandaag.nl