Een olifant die van de verdrinkingsdood was gered tijdens vreselijke overstromingen is alsnog overleden toen autoriteiten hem wilden overbrengen naar een safaripark. Het dier was volgens wildlife rangers uiteindelijk te zwak en gestresst.

overstroming
Geredde olifant sterft alsnog | Foto: screenshot video Exclusive News Bangladesh/YouTube

De olifant raakte door overstromingen gescheiden van zijn kudde in India en reisde maar liefst 1.600 kilometer af naar Bangladesh. Vorige week kwam hij in een poel met water vast te zitten. Lokale dorpsbewoners sprongen in het water, om te proberen te voorkomen dat de olifant zou verdrinken.

Het gestreste dier werd maar liefst drie keer verdoofd in een poging hem naar een safaripark in Bangladesh te vervoeren. Uiteindelijk heeft de olifant grote hoeveelheden zoutoplossing gekregen en is hij aan de ketting gezet op een veldje, waar hij kon bijkomen van de dramatische gebeurtenissen. Volgens de autoriteiten was het dier “te zwak en moe”.

overstroming
Foto: screenshot video Exclusive News Bangladesh/YouTube

Chief wildlife conservator Ashit Ranjan Paul:

“We hebben ons uiterste best gedaan om het dier te redden. Minstens 10 rangers, dierenartsen en politieagenten hebben hem de afgelopen 48 uur continu gevolgd. Maar we hebben geen geluk.”

Lokale media geven de schuld aan het overmatig verdoven van de olifant, waardoor het dier te zwak zou zijn geweest om te staan. Maar volgens Paul was de lange reis de oorzaak en het feit dat na de reddingspogingen duizenden nieuwsgierige dorpelingen het dier zouden hebben gevolgd. Paul:

“Uiteindelijk werd hij te moe door zo’n lange afstand te reizen. Hij was zo’n twee maanden gescheiden van zijn kudde en kreeg niet de voedingsstoffen die hij nodig had. Elke dag werd hij door duizenden dorpelingen gevolgd, nadat hij Bangladesh binnen was gekomen en toen naar dorpen en riviereilanden in de Brahmaputra rivier reisde.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor