Voor het eerst zullen Schotse wilde katten die in gevangenschap zijn gefokt, worden vrijgelaten in het wild. Hiermee krijgt de wilde populatie, die op het punt van uitsterven staat, de noodzakelijke impuls om te kunnen voortbestaan.

wilde katten
Vanaf 2022 worden Schotse wilde katten uitgezet in de Schotse Hooglanden | Chris Martin Photography Flickr via Compfight cc

De EU heeft financiering toegezegd voor een zesjarig traject, waarin tot zo’n 60 katten worden gefokt en vanaf 2022 uitgezet in nationaal park Cairngorms. Zonder een dergelijke maatregel zal de kat, die ook wel Hooglandtijger wordt genoemd, volgens experts hoogstwaarschijnlijk uitsterven.

Behoeden voor uitsterven

De EU heeft een bedrag van 3,73 miljoen euro toegekend, voor het opzetten van een herintroductiecentrum in het Highland Wildlife Park in Kincraig. Contact met mensen wordt tot een minimum beperkt, daarom kan het publiek geen kijkje nemen in het fokcentrum. Het project wordt geleid door de Royal Zoological Society of Scotland (RZSS), dat het park beheert. Momenteel wordt bekeken wat de meest geschikte locaties zijn om de katten uit te zetten. De katten krijgen een gps-zender en zullen de eerste jaren nauwlettend worden gevolgd.

Helen Senn:

“Wilde katten staan op het punt van uitsterven in Schotland, maar het is nog niet te laat. Door katten te gebruiken uit de huidige populatie in gevangenschap, én katten uit Europa om het genetisch materiaal te versterken, zal het herintroductiecentrum nog jaren wilde katten beschikbaar hebben om uit te zetten.”

De Schotse wilde kat is de enige inheemse kat die nog in het wild voorkomt in Groot-Brittannië.

Kruising

Om de kleine populatie wilde katten te helpen zijn meerdere maatregelen genomen. Zwerfkatten in de regio zijn gevangen, geneutraliseerd, gevaccineerd en weer vrijgelaten. Desondanks bleek uit een onderzoek van IUCN dat de Schotse wilde kat functioneel uitgestorven is, omdat wilde katten en huiskatten samen voor een ‘hybride’ kat hebben gezorgd. Uit DNA-onderzoek op dode en levende wilde katten kwam naar voren dat de wilde katten genetisch verwant waren aan huiskatten. Maar wilde katten worden sinds de jaren 1970 in gevangenschap gefokt en de huidige generaties hebben een sterkere genetische band met hun voorouders.

Om verdere hybridisatie te voorkomen is het volgens Martin Gaywood van Scottish National Heritage van belang dat mensen die katten hebben hun huisdieren laten castreren en steriliseren en vaccineren.

“Het uitzetten van dieren in het wild om de soort te beschermen is erg complex en vormt een uitdaging. Omdat we verwachten de eerste wilde katten in 2022 uit te zetten is dit het juiste moment om met het publiek te spreken over huis- en zwerfkatten, en hoe we deze beheren. Het publiek heeft een belangrijke rol in het voorkomen van verdere hybridisatie.”

Het aantal wilde katten dat in het Verenigd Koninkrijk in gevangenschap is gefokt is de laatste vijf jaar verdubbeld, tot 120 katten. Een aantal katten leeft in het centrum in Kincraig, andere in dierentuinen en in privécollecties. De huidige katten zullen de generatie voortbrengen die wordt geherintroduceerd in het wild.

De katten die gefokt worden in het Highland Wildlife Park, groeien op als echte wilde katten:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde