Vier leeuwen die sinds enige jaren woonden in het opvangcentrum van Stichting Leeuw bij Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna, zijn succesvol naar hun nieuwe habitat in Zuid-Afrika verhuisd. De dieren zijn afkomstig van Europese dierenparken en circussen en zullen in Afrika dichter bij hun roots komen dan ooit. Volgens medewerkers van Stichting Leeuw maken ze het goed.

leeuwen verhuisd
De vier leeuwen, waaronder Simba, hebben de lange reis goed doorstaan | ©Stichting Leeuw & Waterberg Wildlife Rescue

Opgevangen uit circus

De vier leeuwen zijn de twee koppeltjes Hugo en Ambra en Isolde en Simba. Hugo is een 15-jarig mannetje dat tot zijn redding in 2016 onderdeel was van een Duits circus. Afgelopen zomer koppelde Stichting Leeuw hem aan leeuwin Ambra, die in 2017 eveneens uit een circus werd bevrijd. Het klikt zo goed tussen de twee, dat ze samen een toekomst in Afrika tegemoet gaan. Simba en Isolde kwamen in 2012 als 7 maanden oude welpen uit Serengetipark Hodenhagen in Duitsland naar Stichting Leeuw.
Na jaren in Nederland gewoond te hebben, kunnen de leeuwen vanaf deze week genieten van het warme Afrikaanse weer. En dat schijnt vooral voor Simba geweldig te zijn, want dat is volgens de verzorgers een echte koukleum!

Nieuw park in Zuid-Afrika

Stichting Leeuw houdt zich bezig met terugplaatsen van grote katachtige roofdieren. De organisatie is gevestigd in Anna Paulowna. Sinds kort heeft Stichting Leeuw ook een locatie in Zuid-Afrika, onder de internationale naam ‘The Lions Foundation’. De nieuwe opvang is opgericht in wildreservaat Schrikkloof in de provincie Limpopo, op twee uur rijden van Johannesburg. Daar worden verblijven van ca. 1,5 hectare in het bushveld gerealiseerd. Er wonen professionele dierverzorgers op het landgoed, die samen met vrijwilligers de dieren verzorgen. Het nieuwe park is volop in ontwikkeling en naar verluid kunnen de eerste bewoners begin volgend jaar intrekken. Onder hen zijn ook de andere negen leeuwen van Stichting Leeuw die in Zuid-Afrika wonen: Nero & Masrya, Tristan & Nala, Omar, Bruno en de dames Nora, Ziera en Mahli.

De vier leeuwen gaan verhuizen:

Succesvolle verhuizing

Donderdagavond 21 november startte de grote reis naar Zuid-Afrika. De eerste bestemming is Waterberg Wildlife Rescue in Emoya, hier zijn de dieren goed aangekomen. Daarna volgt nog een laatste verhuizing naar de nieuwe locatie van The Lions Foundation wanneer de verblijven daar klaar zijn.

De leeuwen verbleven gedurende hun 10 uur durende vlucht onverdoofd in kratten. Om ze hieraan te laten wennen, hebben de verzorgers de periode voorafgaand aan de reis veel krattraining met ze gedaan. Hierdoor verliep het inladen ontspannen en hadden de dieren weinig stress.

Het inladen van de dieren:

De reis verliep voorspoedig. Bij aankomst op het vliegveld van Johannesburg keurde de douane de papieren goed. De leeuwen werden uit het ruim geladen en door hun verzorgers onderzocht en van vers water voorzien. Alle dieren maakten het prima en de reis naar Emoya werd over land vervolgd.

Even leek het spannend te worden, toen er niets meer van de ploeg was vernomen sinds de landing in Johannesburg. Maar gelukkig waren de leeuwen veilig aangekomen en was er slechts een internetstoring vanwege het onweer.

Na een rit van ongeveer 4 uur bereikten de leeuwen hun nieuwe woonplek in Emoya. Gelukkig was het nog licht zodat ze direct uit hun kisten konden. Ze werden eerst bij elkaar in een wat kleiner verblijf geplaatst. Als ze hier een beetje aan gewend zijn, worden ze in een groter verblijf gelaten. De leeuwen zijn opvallend rustig gebleven ondanks hun reis van zo’n 13.000 kilometer. Ze moeten in het nieuwe park even wennen aan de warmte, maar de verwachting is dat dit snel lukt.

Ambra en Hugo worden in hun nieuwe verblijf losgelaten. Verzorger Patrick spreekt rustig tegen ze en daarna lopen ze tegelijkertijd uit hun transportkist. Ze gaan meteen op onderzoek uit.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ook Simba en Isolde worden vrijgelaten:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Wil je ook een steentje bijdragen aan het opvangen van de leeuwen? Dit kan via de website van Stichting Leeuw of de donatiebutton op de Facebookpagina.

Bron:

Stichting Leeuw

©Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.