We wezen er gisteren nog op dat je nooit een hond in de hete auto moet achterlaten, maar dat geldt ook voor varkens en andere dieren. Zo heeft de politie van Capelle aan den IJssel deze week de chauffeur van een veetransportwagen met varkens wakker gemaakt, terwijl hij in de brandende zon geparkeerd stond en sliep in de cabine.

brandende zon
Laat geen dieren achter in de brandende zon | Foto: Pixabay

Hoewel het buiten 19 graden was zegt dat niets over de omstandigheden in de veewagen. De varkens stonden dicht op elkaar gepakt. Door de brandende zon liep de temperatuur snel op en dan krijgen de varkens het benauwd. Dit geldt natuurlijk voor alle dieren, inclusief mensen. Zodra je in een omgeving terechtkomt waar de temperatuur hoger is dan jouw eigen lichaamswarmte liggen oververhitting, uitdroging en hittestress op de loer.

Gebrek
Roos Vonk , hoogleraar psychologie, auteur en initiatiefnemer van Animal People Alliance, uitte haar mening via een bericht op Twitter, schijnbaar geagiteerd door het tekort aan gezond verstand van de chauffeur en het gebrek aan maatregelen tegen dit soort gedrag:

De chauffeur van de veewagen kon alleen weggestuurd worden door de politie. De man deed dit met de toevoeging dat hij dan wel ergens anders een ’tukkie zou gaan doen’, aldus Dagblad 010.

Bronnen: Roos Vonk/Twitter, Dagblad 010 ©AnimalsToday.nl Bart van Riel