Een schapenhouder uit het dorpje Espel heeft een werkstraf van 30 uur en een voorwaardelijke straf van een maand gekregen wegens verwaarlozing van zijn dieren. Ook moet hij 300 euro boete betalen. Mocht zich in de toekomst ooit weer een soortgelijke situatie voordoen, dan wordt het bedrijf gesloten, zo besliste de politierechter.

verwaarlozing
‘Een ziek dier is een dood dier’ | Foto (ter illustratie): Pixabay

Een jaar geleden vingen agenten een loslopend schaap op de Pilotenweg in de Noordoostpolder. Ze besloten een kijkje te nemen bij de boer, alwaar ze een grote verwaarlozing van de dieren aantroffen. Geiten, schapen en konijnen waren ondervoed en zaten onder de uitwerpselen. Een van de schapen lag dood op het erf. Ook bleek dat de 60-jarige boer de medicijnregistratie niet op orde had.

Eerder veroordeeld
Het is niet de eerste keer dat deze boer z’n dieren verwaarloost. In 2016 werd hij al veroordeeld tot tijdelijke sluiting van zijn bedrijf, omdat er toen ook vermagerde schapen op z’n erf en kadavers in de wei werden aangetroffen. Zes dieren waren er zo slecht aan toe dat ze ter plekke uit hun lijden verlost moesten worden en de 200 overige dieren werden tijdelijk afgevoerd naar een betere plek. De straf werd in hoger beroep echter omgezet tot een voorwaardelijke boete van 5.000 euro en de boer mocht doorgaan. Omdat de proeftijd niet verlopen was, zal die boete nu wel betaald moeten worden. Als reden gaf de boer destijds aan dat hij een dierenarts niet kon betalen:

“Een ziek dier is een dood dier. Economisch gezien kan ik geen dierenarts laten komen”

Bronnen: Omroep Flevoland, Boerderij ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek